kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İzmir'deki orman yangını sürüyor

Yeni Haber
İzmir'in Menderes ilçesinde dün akşamdan bu yana etkili olan orman yangını kısmen kontrol altına alındı.

* YANGINDAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Menderes ilçesi Yeniköy'de saat 17.30 sıralarında başlayan ve rüzgarın da etkisiyle yayılan yangın yerinde incelemelerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, itfaiye daire başkanı Fuat Barandır'dan bilgi aldıktan sonra gazetecilere açıklama yaptı. Eldeki tüm olanaklarla yangına müdahale edildiğini ifade eden Kocaoğlu, şunları kaydetti:

''Belediye olarak itfaiyemizin tüm imkanlarını diğer söndürme ekipleriyle birlikte olay yerine gönderdik. Yangın hala kontrol altına alınamadı. Rüzgarın şiddetini kesmesini ve yangının yayılmasının önüne geçilmesini istiyoruz. Şaşal köyü ve 2 mahalle tedbir amacıyla boşaltıldı. Can kaybının olmaması sevindirici. Kısa sürede kontrol alınmasını diliyorum.''

Bu arada İzmir Valisi Cahit Kıraç da geç saatlere dek yangın bölgesindeki çalışmaları koordine etti. Havanın kararmasının ardından hava ekiplerinin çalışması dururken, yangına çok sayıda arazöz ve dozerle birlikte yangın söndürme ekipleri müdahale ediyor.

MENDERES'TEKİ ORMAN YANGINI KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI

İzmir'in Menderes ilçesinde dün akşamdan bu yana etkili olan orman yangını kısmen kontrol altına alındı. Rüzgarın etkisiyle yaklaşık 800 hektarlık alanda etkili olan yangının, hayati alanları etkilemediği açıklandı.

Yanan ormanlık alanları gezen ve köylüleri ziyaret eden İzmir Valisi Cahit Kıraç, yangının dağlık bölgelerde devam ettiğini ancak insanların yaşadığı bölgeleri tehdit etmediğini söyledi. Sabah saat 06.00'dan itibaren söndürme çalışmalarına başlandığını belirten Vali Kıraç, Tünel ve Şaşal köylerinin büyük tehlike atlattığını ifade etti.

En büyük tesellilerinin can kaybı yaşanmaması olduğunu belirten Kıraç, "Yangın Deliömerli'ye kadar geldi. Dağlık bölgelerde söndürme çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

İzmir'in Menderes İlçesinde çıkan yangına 6 helikopter, 5 THK uçağı, 35 arazöz, 15 dozer ve 250 yangın işçisi ile müdahale edildiği bildirildi.

Çevre ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İzmir'in Menderes ilçesinde dün saat 17.05 çıkan yangının trafodan kaynaklandığı belirtildi.

Yangının çıkmasının ardından Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşı arayarak, belediyeye ait amfibik yangın söndürme uçağının bölgeye gönderilmesini istediği, bunun üzerine söz konusu uçağın yangın söndürme çalışmalarına katıldığı kaydedildi.

Açıklamada, ayrıca Antalya, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Isparta, Kütahya ve Muğla Orman Bölge Müdürlüklerinden 23 arazöz ve 14 yangın ekibinin de yangın bölgesine sevk edildiği belirtildi.

Güneybatı yönünde tehlike arz eden yangını kontrol altına alma çalışmalarının yoğun olarak devam ettiği ifade edilen açıklamada, yangın mahallinde orta şiddette poyraz estiği ve nemin yüzde 15 civarında olduğu; bölgedeki yerleşim yerlerinde gerekli tedbirlerin alındığı, herhangi bir tehlikenin beklenmediği bildirildi.

''YANGINI AKŞAMA KADAR TAMAMEN KONTROL ALTINA ALABİLİRİZ''

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, İzmir'in Menderes ilçesinde dün akşam çıkan ve sabah saatlerinde kısmen kontrol altına alınan orman yangının, rüzgarın çalışmaları olumsuz etkilememesi halinde bu akşama kadar tamamen kontrol altına alınabileceğini bildirdi. Kahveci, orman yangını nedeniyle bölgeye gelerek söndürme çalışmalarını koordine etti.

Menderes'e bağlı Küner köyünde oluşturulan yangın koordinasyon merkezinde ekiplerin koordinasyonunu sağlayan Kahveci, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının ormanlık bölgedeki yüksek gerilim hattı tellerinin birbirine çarparak kıvılcım atması sonucu çıktığını tahmin ettiklerini belirtti.

Yangının şiddetli rüzgarla büyüdüğünü anlatan Kahveci, şunları kaydetti:

''Bölgedeki 4 köyün etrafını alevler sardı. Orman ekiplerimiz köyleri boşaltarak yangına müdahale etti. Can kaybı ve yaralanma olmadan yangının köylere sıçraması engellendi. Bu arada ormandaki yangın da rüzgarın şiddetiyle geniş bir alana yayıldı. Havadan ve yerden yoğun bir çalışma sonucu, yangını kısmen kontrol altına aldık. Rüzgar çalışmalarımızı olumsuz yönde etkilemezse yangını akşama kadar tamamen kontrol altına alabiliriz.''

HAYVAN BARINAĞI TEHLİKEYİ ATLATTI

Öte yandan, yangının Deliömer köyü yakınındaki hayvan barınağına sıçraması tehlikesinin ortadan kalktığı belirtildi.

Gaziemir Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Nebiha Deprem, dün alevlerin barınağın yakınına kadar gelmesinin kendilerini çok korkuttuğunu belirterek, ''Barınakta yaklaşık bin 500 köpek bulunuyordu. Alevler barınağa çok yaklaşmıştı ancak ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangının barınağa sıçraması önlendi.

Yangın nedeniyle köpeklerin yarısını tahliye etmiştik. Tehlike geçince köpekleri yeniden barınağa getirdik'' dedi.

* 'YANGIN KÖY BOŞALTTIRDI' HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...