kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ağrı Valisi Mehmet Çetin, serbest kalan 3 alman dağcıyla Ağrı Polisevi'nde yemek yedi. Dağcılar, korkulu günlerin bittiğini ve çok sevinçli olduklarını belirterek Türk ve Alman hükümetlerine çabalarından dolayı teşekkür etti. Ağrı Valisi Mehmet Çetin, serbest kalan 3 Alman dağcıyla Ağrı Polis Evi'nde yemek yedi. Dağcılar, korkulu günlerin bittiğini ve çok sevinçli olduklarını belirterek Türk ve Alman hükümetlerine çabalarından dolayı teşekkür etti.

Ağrı'da sıkıştırılan PKK dağcıları serbest bıraktı

Kadir ERCAN - Ahmet TUNÇ - Hazal ATEŞ
13 gün önce PKK tarafından Ağrı Dağı'nda kaçırılan 3 Alman turist dün serbest bırakıldı. Operasyonlarla dar bir alana sıkışan PKK'lıların turistleri bırakarak kaçtıkları öğrenildi..
Dört bir koldan sıkıştırılan terör örgütü PKK, Ağrı Dağı'nda kaçırdığı 3 Alman dağcıyı 13 gün sonra dağda serbest bırakarak kaçtı. Dışişleri'nin baskısı üzerine Almanya, kaçırılan dağcıların bırakılması için "PKK'yı tanıma anlamına gelebilecek" girişimlerde bulunmayınca sivil toplum örgütleri devreye girdi. Dağcıları kurtarmak için bölgede sürdürülen operasyonlardan bunalan PKK'lı teröristler, devreye giren DTP yetkilileri ve Almanya'daki Kürt örgütlerinin girişimleri üzerine dağcıları cumartesi günü serbest bırakma sözü verdi. Ancak yoğun askeri operasyonlar nedeniyle görüşmeler tıkandı. Bunun üzerine Alman sivil toplum örgütleri İnsan Hakları Derneği, DTP başta olmak üzere Türkiye'deki sivil örgütlerden destek istedi. Heyetin Doğubayazıt'ta yaptığı çağrıdan 1.5 saat sonra dağcılar serbest bırakıldı.

HER YÖNDEN SIKIŞTIRMA
Almanya'da "Roj TV"nin yasadışı ilan edilmesine bir "misilleme" için 8 Temmuz'da kaçırılan dağcılar Lars Holger Renne (33), Martin Georg (49), Helmut Johann (65) için hem siyasi hem de askeri alanda yoğun bir trafik yaşandı: Almanya'dan Ağrı'ya gelen 4 kişilik Alman heyeti, Alman hükümeti ve Türk yetkililerle sürekli temas kurup koordineyi sağladı. Bu süre içinde Türk Dışişleri Bakanlığı, Almanya'yı, "PKK'yı tanıma anlamına gelebilecek temas ve girişimlerden kaçınması için" uyardı. Bunun üzerine Almanya'daki Kürt Dernekleri Federasyonu (YEKKOM) yöneticileri devreye girdi. PKK'nın üst düzey yöneticileri, dağcıların cumartesi günü serbest bırakılacağı sözü verdi. Ancak, bölgede askeri operasyonların artması üzerine PKK ile temaslar koptu. Alman sivil örgütler, PKK ile yeniden temas kurulması için DTP başta olmak üzere İnsan Hakları Örgütü'nden destek istedi. DTP'nin de dolaylı yollardan teması sonucu İHD öncülüğünde, DTP, Barış Meclisi, Mazlumder temsilcilerinden oluşan bir heyet önceki gün apar topar Doğubayazıt'a gitti.

BIRAKIP KAÇTILAR
İHD Sözcüsü Sevim Salimoğlu ve DTP temsilcisi Mustafa Avcı, önceki gün yaşanan trafiği SABAH'a anlattı: "Serbest bırakacaklarını biliyorduk. Ancak gününü bilmiyorduk. Bizim PKK ile direkt bir temasımız söz konusu olmadı. Ancak, Alman sivil örgütleri ile temasları oldu. Biz de dün turistlerin serbest bırakılması için bir kez daha çağrıda bulunduk. Çağrımızdan 1.5 saat sonra da turistler serbest bırakıldı." Perde arkasında bu gelişmeler olurken Ağrı'da bulunan Mekanize Tugay Komutanlığı'na bağlı birlikler de PKK'lıların Alman dağcıları sınırdan geçirmelerini önlemek için önlemlerini artırdı. Jandarma birlikleri de bölgeyi çember altına alarak, operasyonlarını sıklaştırdı. Hem diplomatik baskılar, hem Kürt örgütlerinin çağrıları ve operasyonlar sonucu sıkışan PKK'lılar dün 3 rehineyi serbest bırakarak kaçtı. Ağrı Valisi Mehmet Çetin, Alman dağcıların teslim alınma sürecini SABAH'a şöyle anlattı:

AHMET TÜRK: BİLİYORDUK
"20 Temmuz sabahı saat 09.00'dan sonra turistlerin serbest bırakılmasını bekledik. Saat 09.30 ile 10.00 arasında 2200 rakımlı bir tepeye bırakıldıkları bilgisini aldık. Derhal jandarma timini arazi araçlarıyla o tepeye gönderdik. Tepe engebelik, kayalık ve taşlıktı. Jandarma timleri belli noktaya kadar araçla çıktı. Ancak araç kayalıklara çıkamadığından yolun bir kısmını jandarma yaya olarak kat etti. Jandarma Almanları teslim aldıktan sonra kısa süre yürüdü, ardından ait arazi araçlarına bindirilerek saat 11.00'de Doğubayazıt Polis Evi'ne getirildi. 13 gün boyunca yerlerinin belli olmaması için sürekli yürütüp yer değiştirmişler." DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de, sonuçtan memnun olduklarını ifade ederken, "Biliyorduk. Biz de dağcıların serbest bırakılması için çağrılarda bulunduk" dedi.