kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Pakistan'da çatışmalar: 36 ölü

Yeni Haber
Pakistan'ın güneybatısında güvenlik güçleriyle militanlar arasında hafta sonunda çıkan çatışmalarda 36 kişinin öldüğü bildirildi.

Yetkililer, Belucistan eyaletinin Dera Bugtü bölgesinde önceki gece başlayan çatışmalarda 28 militanla 6 askerin öldüğünü, bugün bölgede paramilislere ait araçlara düzenlenen iki ayrı saldırıda da 2 sivilin öldüğünü söyledi.

Paramilis yetkilileri, Uç bölgesindeki gaz tesislerine yapılan saldırıya katılan militanlara yönelik operasyonun devam ettiğini, iki militan kampının imha edildiğini ifade etti.Pakistan'da yayımlanan The News gazetesi ise bölgedeki çatışmalarda ölenlerin sayısının açıklanandan daha fazla olduğunu ve 43 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı.

Bölgedeki Beluciler, daha fazla siyasi özerklik ve bölgenin doğal kaynaklarından daha fazla yararlanmak için onlarca yıldır merkezi yönetime karşı silahlı mücadele veriyor. Beluci milliyetçileri, Pakistan'ın en kalabalık eyaleti Pencab'ın kendi doğal kaynaklarını sömürdüğünü iddia ederek, devlet binalarına, güvenlik güçlerine, gaz boru hatlarına, demir yollarına ve elektrik direklerine saldırılar düzenliyor.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, 2005 yılının sonunda Belucistan'da roketli saldırıya uğradıktan sonra, orduya bölgedeki isyancı hareketi bastırması için talimat vermişti. Müşerref'in talimatından beri bölgede yüzlerce kişinin öldüğü bildiriliyor. Güvenlik güçleri, isyancı liderlerinden Navab Aktar Bugti'yi 2006'nın sonunda öldürmüştü.

Belucistan'da 18 Şubatta yapılan genel seçimlerden sonra kurulan yeni eyalet hükümeti, şiddetin sona erdirilmesi için diyalog kurmanın yollarını arayacağını bildirmişti.

AA