kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Olimpiyatlarda doping konusu abartılıyor mu?

Bu sene Pekin Olimpiyatları'nda doping konusuna ağırlık verilecekmiş. Bence bu konu abartılıyor ve seyir zevki bozuluyor. Sizce?Ahmet A.-Adapazarı

Sizin gibi düşünen ve tartışan pek çok insan var... "Dopingin yasak olması yanlıştır. Eğer spor, kitleleri eğlendiren ve peşinden sürükleyen büyük bir gösteri ise bu gösterinin iyi olması için elimizden geleni yapmalıyız; doping de sporcuların performansını artırarak bu amaca büyük katkı sağlayacaktır" diyorlar... Ben böyle düşünmüyorum ve hiçbir argüman da beni aksine ikna edemez. Sporun özünde mücadele ve kazanma arzusu vardır ama sporu spor yapan; eşit şartlarda yarışmak ve hak edenin kazanmasıdır. Burada tek söz geçiremediğimiz şanstır ama diğer her faktörü kontrol etmek bizim görevimizdir. Adı çok geçen spor ahlakının ve fair play'in olmazsa olmazıdır.

TEMELE KONAN BOMBA
Doping ise bu şartların temeline bomba koyan bir uygulamadır. Rakibinizin tüm çabalarını ve yıllar boyu süren emeklerini, yutacağınız bir hap ile sıfıra indirmek öncelikle haksızlık, sonra ahlaksızlık ve nihayetinde suçtur. Düşünün bir, dopingin fütursuzca yapıldığı sistemde, kimsenin yarışmaya ve spora inancı kalmayacak, adalet duygusu temelden sarsılacaktır. Bırakın sporcuyu, izleyici olarak bile asıl seyretmek istediğimiz mücadeledir; skor sonra gelir.

ÖLÜM RİSKİ TAŞIYOR
Bundan 10 yıl önce sporcular arasında yapılan büyük bir araştırma, yakalanmayacaklarını bilseler sporcuların çoğunun kazanmak için doping yapabileceğini göstermişti. Sanki onları durduran tek şey, 'yakalanma korkusu' idi. Bunun üzerine şapka öne konuldu büyük bir eğitim kampanyasına başlanıldı. Çünkü kazanma hırsı ile gözleri kararmış halde yapılan doping, sporcuyu öldürebilir. Doping maddeleri karaciğere, kalbe, böbreklere zarar verebilir; depresyon, astım, dolaşım bozukluğu gibi hastalıklara neden olabilir. Kas kütlesini artırmaya yönelik ilaçlar doğurganlığı bozar, cinsel fonksiyonları olumsuz etkiler. Sinir sistemini doğrudan etkileyen bazı maddeler ise ölüm riski taşır. Tüm bunları göz önüne alınca, dopingin sporun hiçbir alanında adının geçemeyeceği görüşüne siz de katılırsınız.