kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sağlık Bakanlığı'ndan ishal diyeti

Yeni Haber
Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanı Mustafa Ertek, vatandaşları turist ishaline karşı uyardı.

Ertek, ishal nedeniyle vücuttan kaybedilen su ve tuzu yerine koymak için bol svı alımı sağlanması ve ishal diyeti uygulanması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanı Mustafa Ertek, en sık görülen seyahat hastalıklarından birinin turist ishali olduğunu belirtti. Rahatsızlığın, seyahat sırasında ya da seyahattan çok kısa bir zaman sonra ortaya çıktığını kaydeden Ertek, "Hastalık genellikle hijyen koşulları iyi bir yerden daha düşük koşulları olan yerlere seyahat eden yolcularda görülür" dedi.

Turist ishallerinin, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıktığını belirten Ertek, "Turist ishaline tipik olarak günde 4-5 defa olan sulu ishal vardır ve hafif eteş, bulantı-kusma, karın ağrısı ile beraberdir" diye konuştu.

Turist ishalinden korunmak için kişisel temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ertek, özellikle her fırsatta ellerin yıkanması tavsiyesinde bulundu. Ertek, açıkta satılan, çiğ tüketilen, pişirilmemiş ya da az pişmiş gıdaların, klorlanmamış musluk sularının, bu tür kirli sulardan elde edilmiş olan buz kalıplarının güvenli olmadığını söyledi. Ertek, "Kaynar suyla hazırlanan çay-kahve gibi içecekler, kapağı açılmamış pet şişe suları, kutu içinde satılan özellikle karbonatlı içecekleri içmek daha güvenli" ifadesini kullandı.

Krema ve mayonezli salatalardan da kaçınılması gerektiğinin altını çizen Ertek, şöyle devam etti: "Kirletilmiş bölgelerde yakalanan ve az pişmiş deniz ürünlerinden kaçınılmalı. İyi ambalajlanmamış, üzeri açıkta, sokakta satılan yiyecek ve içecekleri kullanmamalı. Sebze ve meyveleri kabuğu soyulmadan çiğ olarak yemekten kaçınılmalı. Çorba, pilav, makarna gibi iyi pişmiş ve sıcak servis yapılan yiyecekler seçilmeli. Genel kullanıma açık tuvaletleri kullanırken dikkatli olup, sık sık el yıkamak unutulmamalı."

İSHAL DİYETİ UYGULANMALI

İshal nedeniyle vücuttan kaybedilen su ve tuzu yerine koymak için bol sıvı alımı sağlanması gerektiğinin altını çizen Ertek, bu durumlarda uygulanması gereken ishal diyetini de verdi. Ertek; haşlanmış patates- patates püresi, yağsız makarna, pirinç pilavı, yağsız çorbalar, yoğurt, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte, yağsız peynir, ekmek, şeftali, muz, kabuğu soyulmuş elma yenilebileceğini aktararak, "Sıvı olarak ise kaynatılmış su, ayran, asidi alınmış maden suyu, şekersiz çay, şekersiz elma kompostosu gibi içecekler alınabilir" dedi.

Ertek, kaybedilen su ve tuzu geri koymak için pratik olarak hazırlanabilecek solüsyonun da tüketilebileceğini söyledi. Ertek, "Bir litre kaynatılmış soğutulmuş suya bir çorba kaşığı şeker, bir tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır, içilebildiği kadar sık aralıklarla içilir. İki yaşın altındaki çocuklarda her sulu dışkıdan sonra yarım ya da bir çay bardağı; iki yaşından büyüklerde ise yarım ya da bir su bardağı içilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Ertek, 24 saatten fazla süren ve şiddetinde azalma olmayan ishallerde, dışkıda kan-mukus olan durumlarda, çocuk ve yaşlı hastalarda, başka hastalığı olanlarda ishalin ciddi sorunlara yol açabileceğini vurgulayarak, "En yakın sağlık merkezine başvurularak gerekli tetkikleri yaptırmak gerekir. Ayrıca, hastalar hekim önerisi olmaksızın ishal kesici ya da antibiyotik kullanmamalı" dedi.

(CİHAN)