kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
'URANYUM ZENGİNLEŞTİRMEYİ DURDURUN'... Toplantıda, İranlı yetkili Said Celili'nin (gözlüklü) karşısına ABD'li Burns oturdu. İran'a nükleer çalışmaları durdurun çağrısı yapıldı.

Nükleer müzakere için masadalar

ABD ve İran arasında dün tarihi bir gün yaşandı... ABD'li ve İranlı yetkililer, nükleer müzakerelerde aynı masaya oturdu. Ancak tarafların açıklamalarıyla nükleer çalışmalar konusundaki görüşlerde bir değişiklik olmadığı bir kez daha ortaya çıktı..
Savaş rüzgârlarının bir süreliğine esmemesine karar veren ABD ile İran, dün ilk kez nükleer müzakerelerde aynı masaya oturdu. İsviçre'nin Cenevre kentindeki müzakerelere AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer başmüzakereci Said Celili başkanlık yaptı.

GÖZ GÖZE GELMEDİLER
Ancak toplantının en önemli özelliği ABD'nin hafta başında masaya Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey diplomatı Willim Burns'u gönderme kararı almış olmasıydı... Masalarda karşılıklı oturan Burns ile Celili toplantı boyunca göz göze gelmemeye çaba gösterirken her iki yetkilinin de rahat tavırları dikkat çekti. Görüşmeler başlamadan önce İran tarafından yapılan açıklamada uranyum zenginleştirme programının askıya alınması ya da durdurulmasının söz konusu olmadığı belirtildi. İran'ın İsviçre Büyükelçisi Keyvan Imani de "Ruhani liderimiz Hamaney, yolumuzu çizmiştir. Asla durdurma gündemimizde yoktur" dedi.

PROGRAM DURMALI
Böylece, ABD ve toplantıya katılan diğer temsilcilerin ana şartı reddedilmiş oldu. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, Washington'da yaptığı bir basın toplantısında, gerçek müzakerelerin İran'ın nükleer programını durdurmadan başlayamayacağına işaret ederek "ABD'nin duruşu budur ve bu olmaya devam edecektir" diye konuştu.