kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Koyun gibi otlasan da kolesterolün çıkabilir'

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Kolesterol değerlerini neler yükseltir?
Bildiğimiz klasik etkenler var; kırmızı et, aşırı kilo gibi... Ama bazen bakıyorsunuz bunların çok dışında faktörler de oluyor. 'Sadece otla besleniyorum' diyen insanların da kan yağları yüksek çıkıyor. Koyunu düşünün; sadece ot yiyor ama açıp içini bakalım yağ dolu. Demek ki iç yapım denen bir mekanizma var. Sadece sebze ile beslenseniz de kan yağları yükselebilir. Bu durumda yapmamız gereken dış yardım almaktır. Sonuç olarak, koyun gibi otla beslenerek de kolesterolümüz olabilir. Dikkatli olalım ama sadece beslenme şeklimize de güvenmeyelim.

AYRI İNCELENMELİ
* Kolesterol rakamları sürekli değişiyor, sizce kaçı tutturmak için çalışmalıyız?

Şimdi ben HDL'ye 'hayırlı', LDL'ye ise 'lanetli" kolesterol diyorum. Amerikan Kardiyoloji Derneği'nin yayınlarına göre; LDL'nin yani kötü kolesterolün 100'ün altında olması gerekli. Hatta 80'in altında olması söyleniyor ki bu çok güç. Bu değer de kan yağlarını düşüren ilaçların iştahını çok kabartıyor. Bu arada toplam kolesterol yanıltıcı olabiliyor. O nedenle HDL ve LDL ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

BENDE KOLESTEROL YOK
* Sizin kolesterolünüz kaç?

Benim HDL oranım yani iyi kolesterolüm 56, kötü kolesterolüm de 90 ve şunu söyleyeyim; benim anneannem 90 yaşında öldü. Biraz şanslıyım.

* Hiçbir şikayeti olmayan insanların kolesterolü yüksek olabilir mi?
Bir defa sessiz kalp hastalığı denen çok tehlikeli bir grup var. Bunlar enfarktüsü bile sessiz geçirebiliyorlar. Bu nedenle benim ağrım yok diye mutlu olmanın zamanı değil. Şikayet olmasa bile vücuda yine zarar verir. Bir insanın kolesterolünün yüksek olması diyabetik olması gibidir. Diyabetik hasta diyetini yapar, ilaca başlar. Hem diyetine hem de şeker ilacına dikkat eder. Zaman zaman ilacını yükseltmek lazım. Bir insanın kan kolesterolü diyetle düşmüyorsa, mutlaka ilaç kullanılmalı. İlaca başladıktan sonra ise kesmek mümkün değil, ama zaman zaman ilacın miktarı azaltılabilir. Öncelikle üç ay egzersiz ve diyet veriyoruz. Bu tedbirle çoğunlukla düşüyor. Düşmezse ilaç veriyoruz. LDL 100'ün üzerindeyse diyet ve egzersizle düşmüyorsa mutlaka ilaç başlamak gerekiyor. İlacın bir sakıncsı var LDL'yi düşürürken HDL'yi de düşürebiliyor ki bu da hiç hoşlanmadığımız bir şey. Ama hastanın diyabetteki gibi artık sürekli bu ilacı kullanması gerekiyor.