kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gazprom, "Samsun- Ceyhan Projesi'nde ben de varım" dedi

Rusya'nın doğalgaz devi Gazprom'a ait Gazprom Neft, Samsun - Ceyhan Projesi olarak bilinen Trans Anadolu Boru Hattı (TAPCO) ile ilgilendiğini bildirdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Gazprom, "Samsun- Ceyhan Projesi'nde ben de varım" dedi
Yoğun Boğaz trafiğini azaltmak için gündeme gelen ve kamuoyunda Samsun Ceyhan Projesi olarak bilinen Trans Anadolu Boru Hattı'nda (TAPCO) Rusya'nın doğalgaz devi Gazprom'a ait Gazprom Neft de ilgileniyor. Önceki gün Ankara'da bulunan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler ile biraraya gelen Rus Gazprom'un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev'in Trans Anadolu Boru Hattı ile ilgili de bilgi aldığı ifade edildi. Nitekim Enerji Bakanı Hilmi Güler de görüşmelerin ardından, "Rusya ile Mavi Akım'ın kapasitesinin artırılmasının yanı sıra bazı enerji projeleri ve kontratları görüştük. Gazprom Türkiye'deki bazı projelere ilgi duyuyor'' değerlendirmesinde bulundu.

'SADECE DOĞALGAZ DEĞİL'
Güler, Gazprom'un yan kuruluşu olan Gazprom Neft şirketinin daha önce Çalık ve İtalyan ENI liderliğinde yürüyen Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'na petrol temini konusuyla ilgilendiğini de bildirdi. Medvedev de "Konuştuğumuz bütün konularda profesyonel gruplar kuracağız ve bu gruplar çalışmaları sürdürecek. Türkiye ile işbirliğimiz sadece doğalgaz konusunu kapsamıyor. Petrol ve Türkiye'nin çok istediği yeraltı doğalgaz deposu da ilişkilerimizin bir parçası'' diye konuştu. Medvedev, Çalık ve ENI şirketleri tarafından temeli atılan Samsun- Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'na petrol temini konuyla ilgilendiklerini de belirterek, "Bu projeye en uygun petrol kaynağını garantiye almak istiyoruz'' dedi.

1.5 MİLYAR DOLAR
1.5 milyar dolara mal olması beklenen Samsun Ceyhan Boru Hattı günde 1.5 milyon varil petrolün akışını sağlayarak Türkiye'nin Boğaz trafiğini de rahatlatacak.