kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Durmuş Yılmaz

Merkez'in açıklaması artırıma ara olarak algılandı, bono ve mevduat faizleri aşağı çekildi

Bankalar MB'nin faiz artırımından sonra yaptığı açıklamayı artık artırımlara ara verileceği şeklinde algıladı, bono faizi ile birliktemevduat faizleri düştü..
Merkez Bankası'nın önceki gün 0.50 puanlık faiz artırımı ile gecelik faizi yüzde 16.75'e çekmesinin ardından yaptığı açıklama faizi daha da aşağı itti. Merkez Bankası'nın sıkı para politikasının kısa vadeli faizlerin enflasyondaki düşüşü destekleyecek sevide olduğunu belirtmesi "Faizin seviyesi enflasyonu kontrol altında tutulması için yeterlidir" şeklinde algılandı. Bu algılama ile Tahvil/bono piyasasında 14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz yüzde 20.84'ten 20.68 seviyesine geriledi.

DOLAR 1.18'E İNDİ
Gösterge faiz bugün valörlü işlemlerde yüzde 20.49'e kadar indi. Faiz artırımlarına ara verileceği beklentisi ve Hazine'nin ay içinde yaptığı borçlanmadan kalan yaklaşık 4 milyar YTL'lik para bankaları rahatlatınca bankalar yüzde 23'lere dayanan mevduat faizlerini de aşağı çekti. Bir çok banka tezgahaltında faizi yüzde 20'nin altına çekti. Geri kalan bankalar da indirimi pazartesi gününe bıraktı. Bu durum henüz kredi faizlerine yansımadı ancak küçük bir oran da olsa kredi faizlerinin de düşebileceği ifade edildi. Bankacılar, global piyasalardaki olumlu havanın kalıcı olabileceğine ilişkin beklentinin Türkiye para piyasalarına yabancı girişini tetikleyince, kur ve faizin düştüğünü söylediler. Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.18 YTL'ye kadar indi. Bu verilere göre YTL'nin bir günde dolar karşısındaki kazancı yüzde 1.52 oldu. İMKB endeksi Cuma gününü yüzde 0.67 artışla 37 bin 946 seviyesinde tamamladı. İşlem hacmi ise yaklaşık yüzde 3 düşüşle 1.65 milyar YTL'ye geriledi.

KAPATMA ETKİSİ
Global piyasalarda son iki gündür devam eden olumlu havanın; bugün Citigroup'un açıkladığı bilanço verileri sonrası kalıcı hale gelebileceği beklentisinin piyasalara hakim olduğunu vurgulayan bankacılar, PPK'nın faizleri beklendiği üzere 0.50 puan artırmasının ve raportörün AKP kapatma davasına ilişkin olumlu raporunun da olumlu gelişmelere destek olduğunu belirttiler.