kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'nin 'üzüm ambarı' kurudu çöle döndü

ERDİNÇ ERGENÇ
Türkiye'nin en kaliteli şaraplık üzümleri Öküzgözü ve Boğazkere'nin yetiştirildiği Elazığ, üç tarafını çeviren göllere rağmen susuzluktan kavruluyor. Üzümde kayıp yüzde 60, tahılda ise yüzde 90'ı buluyor ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye'nin 'üzüm ambarı' kurudu çöle döndü
Koruk, Elazığ'ın adından da anlaşılacağı gibi üzüm bağlarıyla çevrili köylerinden biri. Henüz olmamış üzüm anlamına gelen Koruk'ta bu yıl üzümler gerçekten olmadı. Şehre 30 km. mesafedeki köy son yılların en kurak sezonunu yaşıyor. Kışın yaşanan soğuk ve don olayı, üzüm bağlarında "ölü kol" adı verilen hastalığa yol açmış. Üstüne gelen kuraklıkla da birleşince kentin meyve üretiminin yarısından fazlasını oluşturan üzümde yüzde 60'a varan ürün kaybına yol açmış.

REKOLTE 3-5 KİLOYA İNDİ
Konya'da, Diyarbakır'da, Şanlıurfa'da ve Çankırı'da görülen manzaranın aynısı Elazığ'da ve hemen yanı başındaki Tunceli'de de var. Kent merkezine 5-10 kilometre ötede Keban Barajı ile Karakaya ve Hazar gölleri dururken Elazığlıların artezyen suyu içmesi de kuraklığın boyutlarını ortaya koyuyor aslında. Koruk, Doğu'nun üzüm merkezi ve en çok rekolte alınan köy. Türkiye'nin en değerli üzümleri olarak gösterilen Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri bu köyde yetişiyor. Ancak eskiden bir kökten bir ailenin yıllık ihtiyacı olan yaklaşık 150 kilo üzüm alınırken bu yıl bu miktar 3-5 kiloya inmiş. Elazığ'daki toplam tarımsal alanın yüzde 32'sinde buğday, 17'sinde arpa, 6'sında üzüm ve yüzde 2'sinde de kayısı yetiştiriliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) de yılın ilk aylarında Elazığ'da buğdayda yüzde 70, arpada ise yüzde 60 oranında rekolte kaybı beklediğini açıklamıştı. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, daha sonra yapılan hasar tespit çalışmalarında buğdayda ortalama verim kaybının yüzde 90'lara ulaştığını ifade ediyor. Son 60 yılın en kurak nisan ayını geçiren Elazığ'da çiftçiler, baraj suyunun yaklaşık 25 metre çekildiği alanlarda, çareyi sebze ekmekte bulmuş.

20 METREDE SU YOK
Elazığ'ın en verimli hububat tarlaları ve üzüm bağlarının olduğu Kuzova'da eskiden 6 metreden su çıkarken, şimdi 20 metre derinliğe inilmesine rağmen suya ulaşmak mümkün olmuyor. Tarlasına 89 dönüm arpa ektiğini söyleyen Koruklu çiftçilerden Müslüm Çok da, toplamda 2.5 ton ürün alamadığını, hayvanlarının saman ihtiyacını dahi karşılayamadığını söylüyor. Çiftçi Mehmet Eryılmaz ise eskiden tarlalarından 300 ton arpa alırken bu yıl 30- 40 tonda kaldıklarını kaydediyor. Küresel ısınma Elazığ'daki Keban Barajı'nı da etkilemiş. Barajda sekiz türbinin çalıştığını, enerji üretiminde herhangi bir kısıtlamaya gidilmediğini belirten yetkililer, "Barajda 8.3 milyar kilovatsaat enerji ürettiğimiz yıllar oldu. Ancak bu yıl göl havzasındaki su miktarının arzuladığımız düzeye yükselmemesi nedeniyle proje değerinin 1.3 milyar kilovatsaat gerisinde kalacağız" diyor.
Haberin fotoğrafları