kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Krizin birinci yaşgününde piyasaya hediye Citi'den geldi

MAHMUT SANCAK
ABD'de geçen yaz patlak veren mortgage krizi birinci yaşını doldurdu. Ekim ayından bu yana dünyada toplam 13.5 trilyon dolarlık varlık kaybına yol açan krizin etkileri piyasaları etkilemeye devam ediyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Krizin birinci yaşgününde piyasaya hediye Citi'den geldi
Geçtiğimiz yıl ABD'li mortgage şirketi New Century Financial'ın iflası ile başlayan ve ardından American Home Mortgage ve Countrywide'ın iflaslarıyla devam eden mortgage krizi birinci yılını doldurdu. Yapılan araştırmalara göre ekim ayından bu yana dünya piyasalarında toplam 13.5 trilyon dolarlık varlık kaybına neden olan krizin etkileri artarak devam ediyor. Dünya piyasalarında yaşanan inişli çıkışlı seyir cuma günü de devam etti. ABD'de perşembe akşamı piyasaların kapanmasının ardından kâr rakamlarını açıklayan Merrill Lynch, ikinci çeyrek zararının 4.9 milyar dolar olduğunu duyurdu.

19 MİLYAR DOLARLIK KAYIP
Açıklanan son rakamlarla birlikte Merrill Lynch'in mortgage krizine bağlı bir yıllık kaybı 19 milyar dolara yükseldi. ABD piyasası ise bankacılık sektörü için gösterge niteliği taşıyan Citigroup'un duyurduğu ikinci çeyrek rakamlarıyla biraz olsun rahatladı. Banka ikinci çeyrekte 2.5 milyar dolar zarar açıklamasına rağmen rakamın beklentilerin altında kalması piyasaları olumlu yönde etkiledi. Ancak bu olumlu hava Microsoft ve Google gibi teknoloji dünyasının devlerinin açıkladığı kâr rakamlarıyla yeniden olumsuza döndü. Google net kârını yüzde 35 artırmış olmasına rağmen piyasa beklentilerini karşılamadığı için şirket hisseleri yüzde 9 düşüş yaşadı. Microsoft'un ise hem kârı hem de geleceğe yönelik projeksiyonlarının yatırımcıları memnun etmemesi üzerine hisseler yüzde 6.6 oranında geriledi.