kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Nükleer trafikte Türkiye devrede

DUYGU GÜVENÇ ANKARA
ABD ve İran'ın 29 yıl sonra bir araya geleceği Cenevre'deki kritik görüşmeye 24 saat kala Ankara, İranlı Bakan Muttaki'yi ağırladı..
İki azılı düşman, ABD ve İran'ın Cenevre'de masaya oturmasına 24 saat kala Ankara, nükleer trafiğin merkezi oldu. Ankara, ABD Başkanı Bush'un sağkolu Stephen Hadley'in ardından dün de İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki'yi ağırladı. Hadley'in mesajlarını ileten Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ABD'ye "inatlaşmayın" telkininde bulunduğunu anımsatırken Muttaki'ye de, "şeffaf olun" dedi. İran Dışişleri Bakanı, Babacan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan tarafından da kabul edildi. Babacan, Hadley ile yaptığı görüşmenin yanı sıra Cenevre'de İran'a sunulacak müzakerelerin başlaması için "uranyum zenginleştirme projesini durdurun" ön şartını kaldıran önerisini hazırlayan Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon ve yüz yüze görüşmeleri aktardı ve Türkiye'nin hazırlanan paketteki katkılarına işaret etti. ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın da imzasıyla sunulan teklifin büyük bir fırsat olduğuna işaret etti. Muttaki de ABD'nin tavrındaki değişimi olumlu karşıladıklarını belirtti ve "Sizin girişimleriniz güven veriyor" dedi.

SURİYE-İSRAİL ÖRNEĞİ
Cumhurbaşkanı Gül de, Muttaki'ye Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasında görüşmelerin başlamasına ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, benzer bir diyalog kapısının İran-ABD arasında da açılması için Türkiye'nin her türlü girişimi yapmaya hazır olduğunu söyledi. Muttaki, Babacan ile düzenlediği basın toplantısında ABD'nin tavrında yumuşama olduğunu belirtirken, ABD'ye doğrudan uçuş önerdiklerini tekrarladı. Babacan, Washington'daki değişime işaret ederken, Muttaki, "Biz görüşmelerin bir formata kavuşmasını istiyoruz" mesajı verdi. Babacan görüşmede de İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarının nükleer silah üretmek için yeterli olmayacağının bilindiğini hatırlatarak, "Size inanıyoruz" dedi. Öte yandan Muttaki bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada ise ABD ve İsrail'in, İran'a saldırma olasılığının neredeyse sıfır olduğunu söyledi.