kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"PKK melez bir örgüt"

Yeni Haber
ABD Uyuşturucu ile Mücadele İdaresi (DEA) Operasyonlar Birimi Başkanı Michael Braun, terör örgütü PKK'nın uyuşturucu madde kaçakçılığı faaliyetlerinin içinde olduğunu ve bu bağlamda hibrid (melez) bir örgüt olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.

Braun, Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda ''Uyuşturucu Madde Kaçakçılığı ve Orta Doğudaki Terörist Gruplar: Büyüyen Bir Bağ mı?'' başlıklı bir konuşma yaparak gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevapladı.

Braun, ''terör örgütü PKK'nın uyuşturucu kaçakçılığına dahil olup olmadığının, eğer dahilse bunu nasıl gerçekleştirdiğinin ve bu çerçevede DEA ile Türk muadillerinin bunu önlemek için ne yaptıklarının'' sorulması üzerine, geçtiğimiz hafta 26. Uluslararası Uyuşturucu ile Mücadele Konferansına katılmak üzere Türkiye'de olduğunu belirterek, bu toplantıya dünya çapında 91 ülkeden siyasetçilerin ve yasa
uygulayıcılarının katıldığını hatırlattı.

Braun, PKK, El Kaide gibi terör örgütleri ile mücadele etmek için yapılabilecek en iyi şeyin ''duvarları yıkmak, işbirliği yapmak ve ister teröristlere karşı, ister uyuşturucuya karşı savaşılsın tüm dünyadaki ülkelerle işbirliğini gerçekleştirmek olduğunu'' söyledi. Birkaç ay önce ABD Başkanı George W. Bush'un da PKK'yı açıkça terör örgütü olarak tanımladığını hatırlatan Braun, ''PKK, uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerinin içinde. Türkiye ve dünyanın o bölgesindeki diğer muhataplarımızla onlara (PKK'ya) engel olmak ve nihayet faaliyetlerini tasfiye etmek için çalışıyoruz'' dedi.

Braun, ''Orta Doğu'daki çatışmanın sona ermesi halinde Hizbullah ve Hamas'ın uyuşturucu pazarından çıkıp çıkmayacağının ve bu gruplara verilecek siyasi bir taahhüdün onları uyuşturucu kaçakçılığından caydırıp caydırmayacağının" sorulması üzerine de "Sanmıyorum. Bence, Hizbullah ve Hamas hibrid (melez) örgütlenmeler, bir yanlarıyla terör örgütü, diğer yanlarıyla da uyuşturucu kaçakçılığı örgütü'' dedi. Bu örgütlerin ideolojilerinin konu ''para'' olduğunda önemini yitirdiğini belirten Braun, bunun daha çok ''hırs''la ilgili olduğunu söyledi.

Terör örgütü PKK'yı bu bağlamda bir "hibrid" (melez) örgüt olarak değerlendirip değerlendirmediğinin sorulması üzerine de Braun, ''Evet, onların (PKK'nın) hibrid (melez) bir örgüt olduğunu söyleyebilirim'' diye konuştu.Braun, terör örgütü PKK'nın uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer uluslararası organize suçların içinde olduğunun altını çizdi.

Amerikalı yetkili, bazı uyuşturucu maddelerin kullanımının yasallaştırılması ile ilgili bir soru üzerine, ''Bu asla işe yaramadı ve yaramayacaktır'' cevabını vererek, bu bağlamda uyuşturucu ile mücadelede eğitimin önemine dikkat çekti.Braun, uyuşturucu kaçakçılığı konusunda İranlı muhatapları ile işbirliği içinde olup olmadıklarının sorulması üzerine de diplomatik nedenlerle İranlı muhataplarıyla doğrudan birlikte çalışamadıklarını belirtti.

19 TERÖR ÖRGÜTÜ AYNI ZAMANDA UYUŞTURUCU KAÇAKÇISI

Konuşmasında, terör örgütleri ile uyuşturucu kaçakçılığı arasındaki bağa ilişkin de bilgi veren Braun, dünyada resmi olarak belirledikleri 42 terör örgütü bulunduğunun ve bunların 19'unun uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetleri içinde olduğunun belirlendiğini anlattı.Terör örgütlerinin devlet desteği ile güçlü hibecilerin azalması gibi nedenlerle başka maddi kaynaklar aramaya başladığının altını çizen Braun, bu çerçevede terör örgütlerinin kaçakçılık, fidye için adam kaçırma, şantaj, banka soygunu, kredi kartı dolandırıcılığı gibi yöntemlere başvurduklarını kaydetti.

BM rakamlarına göre yasa dışı ilaçlara tüm dünyada yıllık 322 milyar dolar harcandığının saptandığını belirten Braun, küresel boyutta uyuşturucu kaçakçılığının en karlı ve uygun yasa dışı mal kaçakçılığı olarak görüldüğünü anlattı.Bu çerçevede uyuşturucu kaçakçılığı yapan örgütlerin yolsuzluk, kayıtdışı kolaylaştırıcılar ve son teknolojiden yararlandığını dile getirdi.

''HİBRİD ÖRGÜTLER ARTACAK''

DEA'nın faaliyetlerine de değindiği konuşmasında Braun, diğer ülkelerdeki muhataplarıyla yakın işbirliği içinde çalıştıklarını vurguladı. Braun ayrıca, 62 ülkede 86 büroları bulunduğunun altını çizdi. DEA'nın İstanbul'da da bir bürosu bulunuyor.Amerikalı yetkili konuşmasında ayrıca, uyuşturucu madde kaçakçılığı konusunda para akışı takibinin önemine işaret ederek, ''Uyuşturucuyu takip ettiğiniz gibi, parayı da takip etmek zorundasınız'' diye konuştu.Uyuşturucu kaçakçılığı konusundaki öngörülerine de değinen Amerikalı yetkili, gelecekte daha çok hibrid (melez) örgütün ortaya çıkacağını düşündüğünü belirtti.Braun, uyuşturucu madde ile mücadeleyi hem yasa uygulayıcılarını hem de askeri ilgilendiren bir iş olarak tanımlarken, bu çerçevede ABD'deki yasa uygulayıcılarının, ABD ordusunun ve İstihbarat Teşkilatının birlikte çalışmaktan başka şansı olmadığını da sözlerine ekledi.

AA