kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aşırı şeker ve tuz yemenin suçlusu burun ve dil olabilir

Dr. Ece Hattat
18.07.2008
67 yaşındayım. Artık yiyip içtiklerimden eski lezzeti alamıyorum. Bir de aşırı tuzlu ve şekerli yiyecekler yemeye başladım. Ne yapmalıyım? A. Tokar/Antalya

Koku ve tat duyuları birlikte çalışarak, yiyeceklerin lezzetini algılamanızı sağlar. Eskisi gibi koku alamadığınızdan ya da yiyeceklerin tadının kalmadığından yakınıyorsanız, koku ve tat duyularınızda bir sorun olabileceğini bilmelisiniz. Dilinizde ve burnunuzda bulunan koku ve tat algılayıcıları pek çok nedenle eski hassasiyetini kaybedebilir. Öncelikle bu durumun ilerleyen yaşınıza bağlı olabileceğini bilmelisiniz. Nasıl ki yaşlandıkça kulaklarınız duyma kabiliyetini, gözleriniz keskinliğini, cildiniz hassaslığını kaybetmeye başlar, tat ve koku duyularınız da siz yaşlandıkça körelir, hissizleşir. Koku ve tat duyularınızı kontrol eden sinirlerin yaşlanması lezzetli yiyeceklerden keyif alamamanıza, bu nedenle aşırı tuzlu ve şekerli yiyeceklere yönelmenize neden olabilir. Bu durum özellikle yüksek tansiyon veya şeker hastaları için tehlikelidir. Tat duyunuzun azalması iştahınızın azalmasına, hatta aşırı kilo kaybetmenize de yol açabilir.

SİGARA DA ETKİLER
Koku ve tat duyularının azalmasının en sık görülen nedenlerinden biri sigara kullanmaktır. Sigara kullanımını azaltan veya bırakan pek çok kişi yiyeceklerin daha lezzetli ve keyifli olduğunu belirtir. Bu durumun bir kilo problemi yaratacağı kaygısıyla sigaradan vazgeçemeyen pek çok kişi var. Oysa doğru bir beslenme planıyla, gerektiğinde bir beslenme uzmanının yardımını da alarak hem sigarayı bırakmanız hem de kilo almamanız mümkündür.

DİŞ İPİ KULLANMALISINIZ
Ağız içi temizliğini iyi yapmayanlarda da tat duyusu azalır. Plak veya diş çürüğü sorunu yaşayanlarda, tat ve koku duyularının köreldiği bilinmektedir. Bu durumu da diş hekiminize yapacağınız düzenli ziyaretlerle önleyebilirsiniz. Dişlerinizi düzenli olarak diş ipi ile temizlemeniz, fırçalamanız da iyi bir önlemdir. Alerji veya sinüzit nedeniyle burun tıkanıklığı yaşadığınızda da bu sorunla karşılaşabilirsiniz. Burada önemli olan doktorunuza başvurarak alerji veya sinüzit tedavisini doğru planlamanızdır. Koku ve tat duyuları Alzheimer ya da Parkinson hastalığı gibi sinir sistemini ilgilendiren sağlık sorunlarında etkilenebilir. Burada sinir sistemi rahatsızlığınız için düzenlenecek tedavi duyularınızı da rahatlatacaktır.