kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mantardan korunmak için tenha havuzları tercih edin

17.07.2008
Havuz sefalarının zirve yaptığı yaz aylarında vajinal mantar vakalarında da artış yaşanıyor. Çok kalabalık havuzlara girilmemesini öneren uzmanlar, ıslak mayoyla duranları da uyarıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Mantardan korunmak için tenha havuzları tercih edin
Yazın en kötü sürprizleri havuz ya da deniz nedeniyle üşütmek ve vajinal mantar enfeksiyonları kapmaktır. Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, havuzda yaşanacak sağlık problemlerinin çözümlerini Cosmopolitan dergisine anlattı.

* İyi temizlenmemiş havuzlar mantar enfeksiyonunu nasıl etkiler?
Aslında yaz aylarıyla birlikte bu tip enfeksiyonların arttığını düşündürecek çok fazla bulgu yok. Eğer artıyorsa bazı hijyenik tedbirlerin yeterince alınmaması nedeniyle artıyor. Çünkü günümüzde havuzların içinde yeterli miktarda klorlama yapılıyor, mikropları öldürücü her türlü çalışma gerçekleştiriliyor. Denizlerin temizlik oranı zaten giderek artıyor.

ISLAK MAYO İLE OTURMAK YASAK!
* Peki enfeksiyonlar niye artıyor?
Havuzdaki ve denizdeki mikroplar nedeniyle değil, havuzdan ya da denizden çıkıp ıslak mayoyla uzun süre kalmak ve bu mayonun da vajen içindeki ısıyı çekip, orayı soğutması nedeniyle bu enfeksiyonlarda bir artış görülüyor, temel sorun bu aslında. Tabii çok sayıda kişinin yüzdüğü bir havuzda, hem de su sirkülasyonu çok iyi değilse, birtakım mikroplar, bakteriler kalacaktır. Bunlar da kadınlarda vajinal enfeksiyon gibi mikrobik hastalık olmasına yol açacaktır.

* Denizden ve havuzdan bulaşan mantarlara karşı ne gibi önlemler alınabilir?
Kalabalık olan havuz ya da denizler tercih edilmemeli. Özellikle çok kalabalık olan zamanlarda havuza girilmemeli. Havuzların klorlanması takip edilebilir; klorlamayı yapanın ciddi bir firma olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Suyun sirkülasyonuna da aynı şekilde dikkat edilmeli. Suyun nereden geldiğini araştırabilirsiniz.

HİJYENE ÇOK DİKKAT EDİLMELİ
* Yazın mantar vakaları neden artıyor?
Hijyene dikkat etmemek başlıca sebepler arasında. Yaz aylarında ayrıca aşırı terleme oluyor. Günlük duşlar yapılmadığı takdirde o bölgenin PH'ı olumsuz yönde etkileniyor. Böylelikle enfeksiyonlar sıklaşıyor. Bir tavsiyem de kadınların duşlarını mutlaka PH'ı nötral duş jelleri ya da sabunlarla yapmaları. PH'ı nötral olan bu ürünler vücuda dosttur. Duştan ya da havuzdan çıktıktan sonra çok iyi bir şekilde kurulanmak, ıslak mayoyla kalmamak gerekiyor. Çünkü, ıslak mayoyla vajenin ısısının düşmesi, oradaki faydalı bakterilerin yerine zararlı bakterilerin yerleşmesine neden oluyor.