kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güncel Haberler
Geriİleri
ABD'de domates yasağı kalktı
00:42
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), domates tüketimini önemli ölçüde azaltan ve 1200 kişinin hastahanelik olmasına yol açan domateslerdeki salmonella hastalığı uyarısını kaldırdığını açıkladı.

FDA, salmonellalı domateslerin kaynağı olduğu düşünülen piyasalardan artık ABD'ye domates getirilmediğini bildirdi. FDA'in, domateste salmonella uyarısı 7 Haziran'dan bu yana sürüyordu. Uyarının kaldırılmasına karşın FDA yetkilisi David Acheson, "halen, orijinal olarak salmonellanın domateslere nerede bulaştığını bilmiyoruz" itirafında bulundu.

Salmonellanın, hayvan çiftliğiyle tarımın bir arada yapıldığı bölgelerde, hayvan dışkısının karıştığı suyla bitkilerin sulanması sonucu domateslere bulaştığı tahmin ediliyor. Bazı iddialara göre salmonellalı domatesler, ABD'ye Meksika sınırından geliyordu. Ancak FDA yetkilileri, bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı.

Daha önce de, hayvan dışkısı karışmış suyla sulandığı için ABD'de ıspanakta sorun yaşanmış ve ıspanak yiyenler şiddetli ishal ve mide krampı şikayetiyle hastahanelere koşmuştu.

Domatesten salmonella bulaşması riski çerçevesinde ABD'de restoranların bir bölümü, başkent Washington da dahil olmak üzere, domatesli ürünlerin servisini kesmişti. Salmonellaya neden olan domateslerin, özellikle cips gibi ürünlerin tüketiminde kullanılan, domates ve biberle hazırlanan salsa karışımından bulaştığı yönünde şüpheler de bulunuyordu.
Diğer Dünya Haberleri