kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İngiltere’de her 4 dakikada bir bıçaklı saldırı

Yeni Haber
İngiltere'de her 4 dakikada bir, yılda 130 bin kişinin bıçaklı saldırıya uğradığı açıklandı.

Sadece başkent Londra'da yılbaşından bu yana 18 yaşından küçük 21 gencin bıçaklı saldırılarda öldüğüne dikkat çeken araştırmacılar, hükümetin hala suç oranlarında düşüş bulunduğunda ısrar ettiğine dikkat çekti.Günde 350 kişinin bıçaklı saldırılara hedef olduğu ülkede British Crime Survey adıyla gerçekleştirilen geleneksel yıllık anketin sonuçları, geçen bir yılda yaşanan adli olayların kayıtlarına dayandırıldı.Araştırmacılar 16 yaşından küçüklere yapılan bıçaklı saldırılarla, polise bildirilmeyen saldırıların bu sayının dışında olduğunu, bunların da hesaba dahil edilmesi halinde rakamın çok daha yükselebileceğini bildirdi.

Polis kayıtları bu 130 bin bıçaklı saldırının 22 binini "ağır bıçaklı saldırılar" sınıfına sokuyor. Bunun içinde 231 cinayet teşebbüsü vakası da bulunuyor.Polis kayıtlarına dayandırılan yıllık araştırma diğer olaylara da ışık tuttu. Buna göre, 14 bin soygun olayının yaşandığı ülkede, ateşli silahlarla işlenen suçların da yüzde 2 artarak geçen bir yılda 9803'a ulaştığı bildirildi.Cinayetler yüzde 3 artarak 784'e yükselirken, otomobil hırsızlığı suçu ise yüzde 11'lik bir düşüş gösterdi.Geçen bir yıl boyunca İngiltere'de 2 milyon 164 bin şiddet içeren suç işlendiği, bu suçların yüzde 6'sında bıçak kullanıldığına da dikkat çekildi.

TRENDİ ETKİLEYEN UNSURLAR


Bu arada suç uzmanları İngiliz ekonomisindeki hızlı bozulmanın önümüzdeki dönemde hırsızlık, gasp gibi olaylarda artışa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Geçen dönemde Avrupa ülkelerinde suç oranlarındaki düşüşün büyük ölçüde ekonomik büyüme ve istikrarın sonucu olarak görüldüğünü belirten uzmanlar, bunun tersinin de suç oranlarında artışa neden olacağını bildirdi.

Bu arada silahla işlenen suçlardaki nitelik değişimine de işaret eden uzmanlar ülkedeki suçluların çeteleşme eğilimine işaret ederken, bu tür suçların büyük bölümünde mağdurların üç ya da daha çok sayıdaki saldırgan tarafından saldırıya uğradığına dikkat çekti.Uzmanların bir başka önemli tesbitini de alkolün suç oranları üzerindeki olumsuz etkisi oluşturdu. Buna göre, geçen yıl yaşanan ve şiddet içeren bir milyon suçta, suçu işleyen kişi veya kişiler alkolün etkisi altındaydı.

İngiltere'de yapılan bir başka araştırmanın sonuçları da kredi kartlarına ilişkin olarak yapılan sahteciliklerin maliyetinin geçen bir yılda 535 milyon sterline yükseldiğini ortaya koydu.

AA