kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mavi boyalı vadide eskiden göl olduğu belirtiliyor.

Mars 'vaktiyle' sular altındaymış

Mars yüzeyinde suyun varlığına işaret eden özel minareller saptayan ABD'li bilim adamları milyonlarca yıl önce gezegende yaşama imkân verecek düzeyde su olduğunu açıkladı ..
Amerikalı bilim adamları, milyonlarca yıl önce Mars'ta büyük göllerin, ırmakların bulunduğunu ve bu nedenle de yaşama elverişli bir gezegen olduğunu tespit etti. Brown Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada, gezegenin güneyindeki platoların binlerce noktasında, kumullarda, vadilerde ya da kraterlerde, suyun varlığına işaret eden killi tipte özel minareller ortaya çıktı. Bilim adamları bu sonuçların, karaların oluştuğu 4.6 ila 3.8 milyar yıl önceki Noachien döneminde olası yaşama ortam sağlayacak zengin bir çevre çeşitliliği gösterdiğini belirtti.

MİNARELLERİ SU OLUŞTURDU
Bilim adamları, özellikle kraterlerde bulunan ve çoğunlukla bir göktaşının çarpması sonucu kayaların 5 kilometreye varan derinliğe yuvarlanarak oluşturduğu sivri tepecikleri inceledi. Araştırma ekibinin sorumlusu gezegen jeolojisi profesörü John Mustard, "Bu kadar derinlikte bu mineralleri (phyllosilicate) su oluşturmuş olmalı" diye konuştu. NASA kısa süre önce de, Phoenix uzay aracının bilimsel incelemelerinin, Mars'ın kutup bölgesinde buzun varlığını ortaya koyduğunu açıklamıştı. Mars'ın bazı bölgelerini kaplayan okyanusların nasıl ortadan kaybolduğu sorusuna ise gezegen bilimciler, çok yoğun olan atmosferin giderek değişerek ve alçalarak, suyun uzaya doğru buharlaşarak kaybolduğu tahminiyle yanıt veriyor.

DIŞ HABERLER