kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Meme kanseri 'Geliyorum' der

Yeni Haber
Meme cildinde kalınlaşma ve çukurlaşma kanser habercisi olabilir. Daha çok şişlik şikayetiyle kendisini belli eden hastalığın tedavisi, cerrahi müdahaleden geçiyor.

Meme kanserinde en sık görülen şikayet yeni bir şişlik veya kitle saptanmasıdır. Şişlik genellikle ağrısız, sert ve kenarları düzensizdir. Bununla birlikte, bazı kanserlerin ağrılı, yumuşak ve düzgün kenarlı olabileceği unutulmamalıdır. Meme kanserinin diğer belirtileri şunlardır:

* Meme cildinde kalınlaşma

* Meme cildinde çukurlaşma olması,

* Meme başında ağrı veya meme başının içeri çekilmesi,

* Meme başında veya meme cildinde kızarma ya da yara oluşması,

* Meme başlarında asimetri olması,

Memede muayene veya mamografiyle kitle saptandığı zaman, bunun kanser olup olmadığının saptanabilmesi için, başka tetkiklerinde yapılması gerekmektedir. Hastanın fizik muayenesi yapıldıktan ve geçmişi sorgulandıktan sonra biyopsi yapılır. Meme kanserinin kesin tanısı, biyopsi ile konur.

Biyopsi; meme dokusundan inceleme amacı ile hücrelerin alınmasıdır. Bu işlem, çeşitli şekillerde yapılmaktadır. Bunlardan birisi, kitleden sıvı ve hücre almak için ince iğne kullanılmasıdır. Bu işlem ultrason eşliğinde veya elle değerlendirilerek uygulanmaktadır. İnce iğne aspirasyon biyopsisi olarak isimlendirilir. Tanıda kullanılan diğer yöntemler daha kalın iğnelerin kullanılması veya cerrahi girişimle kitlenin çıkarılmasıdır.

YAYILMA TEHLİKESİ

Meme kanseri yayıldığında koltuk altı lenf bezlerinde de kanser hücreleri bulunabilir. Koltuk altı lenf bezlerinin kansere tutulmuş olması, kanserin başka organlara da yayılma riskinin arttığının ve kanserin tekrarladığının bir belirtisidir.

Meme kanseri en sık kemiklere, karaciğere ve akciğere yayılır. Meme kanserinin bazı tipleri, erken tanındıklarında çok iyi biçimde tedavi edilebilmektedir. Dolayısıyla, hem hastaların hem doktorların bu kanseri olabildiğince erken tanımak için elden gelen gayreti göstermeleri gerekir.

SAKLAMBAÇ