kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Piyasa neden toparlanıyor?

1- PETROL DÜŞÜYOR: Piyasanınyükselerek Türkiye'ye yaz ortasındabahar havası yaşatmasının ilk nedenipetrol fiyatlarının 146 dolardan 133dolara kadar gerilemesi gösteriliyor. Petrolfiyatının yükselmesi net petrol ithalatçısı olanTürkiye'nin en zayıf kalbi olan cari açığı veenflasyonu körüklüyordu. Petrol fiyatının inmeyebaşlaması ise en fazla Türkiye'nin bu temelparametrelerini iyileştiriyor.

2- İÇ BORÇLANMA KORKUSU KALMA-DI:
Hazine'nin 2008'de en yüklü itfasıtemmuz ayındaydı. Hazine bu itfanınönemli bir kısmını atlattı. Borçlanmayailişkin endişeler nedeniyle faiz yüzde 23 düzeyineçıkmışken Hazine'nin itfasının yüzde 63'ünü borç-lanarak kazasız gerçekleştirilen ihaleleri sonrasıpiyasada yaklaşık 4 milyar YTL bırakması likidi-teyi artırdı, faiz yüzde 21'in altına geriledi. Hazinehafta içinde 13.6 milyar YTL'lik itfasına karşın üçihale ile 9.7 milyarYTL borçlandı. Özel-likle petrol fiyatınındüşmesi ile enflasyonkaygılarının azalmasıda faizdeki aşağı yö-nü destekliyor.

3- AKP KAPA-TILMAYA-CAK İDDİA-SI:
2008 ba-şından bu yana piya-saları olumsuz etkile-yen en önemli etken-lerden birisi olan siya-si belirsizlik öncekigünden itibaren piya-salarda dolaşan ikti-dardaki AKP kapatıl-mayacak iddiası, siyasibelirsizliğin en önemlinedenlerinden birisiniortadan kaldırmasıdolayısıyla yükselişetemel dayanak oluyor.

4- YURTDIŞIPİYASALARDA OLUM-LU:
Geçenhafta özellikle ban-kaların bilançolarıylailgili endişeler dünyerini gelen kâr açık-lamalarına bıraktı.

5- CARRYTARDE DE-VAM EDİ-YOR: JaponYeni borçlanıp faiziTürkiye gibi dahayüksek olan ülke pi-yasalarına girmekiçin gerekli olanYen/Dolar paritesi-nin 105 doların üs-tünde seyretmeyedevam etmesi.