kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD bayrağı 29 yılın ardından İran'a giriyor

İngiliz Guardian gazetesine göre, ABD 1979'dan beri ilk kez Tahran'a diplomatik birim kuruyor. Dışişleri Bakanı Rice'ın savaş yanlısı şahinleri ikna ettiği belirtilirken İran lideri Ahmedinecad da "Destek veririm" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
ABD bayrağı 29 yılın ardından İran'a giriyor
ABD, İran'la 1979'daki İslami devrimin ardından kestiği diplomatik ilişkileri yeniden kurmak için önemli bir adım atıyor. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, Bush yönetimi Tahran'da diplomatik bir birim açacak. 29 yıldır İsviçre Büyükelçiliği'nin bünyesinde İran'da bulunan ABD yönetimi, böylelikle rehine krizinin ardından ilk kez kendi diplomatlarının serbest çalışmasına tanık olacak. Habere göre, ABD yönetimi bu birimi kurarken, halen diplomatik ilişkileri olmasa da diplomatlarının bulunduğu Küba'yı temel alacak. Bir büyükelçiliğin tüm işlevlerini yerine getirecek merkezde, vize verilecek. Ayrıca, ABD' yönetimi de muhaliflerle ve de öğrencilerle doğrudan bağlantı kurma şansını yakalayacak. Normalde İranlılar, Dubai'deki ABD elçiliğinden vize alabiliyorlar.

İRAN DA OLUMLU
Guardian, özel bir birim kurma kararının önümüzdeki ay açıklanacağını belirtirken "Bu tam bir büyükelçilik kurmanın ilk adımı" ifadesini kullandı. ABD yönetimi, haberin ardından ne yalanlama ne de doğrulama yayımladı. Böyle bir birim açılması için Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın da onayı gerekiyor. Ancak Ahmedinecad bu hafta yaptığı bir açıklamada, ABD'ye ait herhangi bir birimin açılmasına karşı değilim. İkili ilişkileri geliştirecek her adımı destekliyorum" diyerek "Büyük Şeytan'a" zeytin dalı uzatmıştı. Haberde, Condoleezza Rice yönetimindeki Dışişleri'nin iki yıldır Bush yönetimindeki savaş yanlısı isimlere diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması" yönünde baskı yaptıklarına da dikkat çekildi.