kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mottaki'den Türkiye'ye "teşekkürler"

Yeni Haber
İran nükleer programına ilişkin yarın Cenevre'de yapılacak "kritik" görüşmeler öncesi bir günlük ziyaret için Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki, bu konudaki "yapıcı" çabalardan dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. Mottaki, AKP davasına ilişkin olarak da "İnanıyorum ki Türk liderleri, her türlü sorunun üstesinden gelecek" ifadesini kullandı.

Beyaz Sarayı Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley'in ziyaretinden bir gün sonra Ankara'da yoğun temaslarda bulunan Manuçehr Mottaki ile Ali Babacan'ın, Başbakan Dış Politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu görüşmelerin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında Cenevre toplantısı öncesi olumlu mesajlar verildi.

Babacan, görüşmelerde ağırlıklı konuyu oluşturan İran nükleer programı konusunda Cenevre öncesi görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Türkiye, bu konuyu diyalog yoluyla ele alınmasını desteklemektedir" dedi.

Mottaki de, nükleer program konusunda istişare halinde olduklarını, Türkiye'nin İran'ın nükleer faaliyetlerini takip ettiğini belirterek, "Türkiye'nin yapıcı tutumundan dolayı teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Uranyum zenginleştirmekte hazır olup olmadıkları sorusuna, "Diplomatlar, basın mensupları kadar hızlı değil" esprisiyle karşılık veren Mottaki, gerek İran, gerek karşı tarafın hazırladığı güven artırıcı güven paketlerine dikkat çekti.

"BÖYLE DEVAM EDERSE İYİ SONUÇ ÇIKAR"

ABD Dışişleri Bakanı dahil, altı ülke Dışişleri Bakanlarının kendisine mektup yazdığını anlatan Mottaki, sonuç olarak da "Yeni müzakere süreci, olumlu ve şekil olarak güzel ve ileriye dönük gelişmeler gösteren bir süreç. Umarım şekildeki yumuşama içeriğe de yansır. Böyle devam ederse iyi bir sonuç çıkacağını umuyorum" dedi.

Bu arada, Mottaki, ABD'nin Cenevre görüşmelerinde bir temsilci bulunacak olmasını, "Şekil ile ilgili olarak olumlu bir yaklaşım" olarak nitelendirdi.

Mottaki, ABD'nin İran'da bir menfaat büro açması olasılığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, Amerikan şirketlerinin İran'da iş yapmak istediklerini, bir kısmının zaten İran'da faaliyet gösterdiğini belirtti ancak "hassas" bir konu olduğundan bu şirketlerin isimlerini vermeyeceğini söyledi.

Kendilerinin geçen yıl ABD'ye doğrudan uçuş önerdiklerini kaydeden Mottaki, söz konusu büro ve doğrudan uçuşlar konularında görüşmeler yapma arzusunu da ortaya koydu.

"BÖLGEMİZDE NÜKLEER SİLAHLARA KARŞIYIZ"

Babacan da öneri paketi hazırlayan ülkeler ile diyalog içinde olduklarını belirterek, bu konuyu son bir hafta 10 gün içerisinde Avrupa meslektaşları ve ABD Yönetimiyle görüştüklerini söyledi.

Türkiye'nin İran nükleer programı konusunda "çok açık ve net prensipler"den hareket ettiğini vurgulayan Babacan, barışçıl nükleer teknolojiye sahip olmanın, egemen bağımsız her ülkenin hakkı olduğunu belirterek, "Ancak öte yandan biz bölgemizde nükleer silahlara karşıyız" dedi.

"Bu konu ile alakalı olarak güven unsurunun geliştirilmesi ve diyalogun yapılması gereğini" de vurgulayan Babacan, sürecin başarısını istediklerini de söyledi.

"TÜRK LİDERLERİ, HER TÜRLÜ SORUNUN ÜSTESİNDEN GELİR"

İran Dışişleri Bakanı Mottaki, AKP'nın kapatılması olasılığına ve rejim değişiklik kaygılarına ilişkin bir soruya da, "Türkiye, bölgede hep çok önemli bir ülkedir. Önemli bir rol oynuyor. Şuna inanıyorum ki Türk liderleri, her türlü sorunun üstesinden gelecek" karşılığını verdi.

"TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ"

Bu arada, basın toplantısında gerek Babacan, gerekse Mottaki, ikili ilişkilerdeki olumlu gelişmelere dikkat çekti. Görüşmelerde Irak, Lübnan ve Afganistan gibi bölge konuların da ele alındığını anlatan iki bakan, bu yıl 10 milyar dolara ulaşması beklenen ikili ticaret hacminin kısa süreden 20 milyar dolara çıkacağını söylediler.

Mottaki ayrıca, terör ve örgütlü suçlara karşı mücadelede yapılan işbirliğine önem verdiklerini ve bu işbirliğinden memnun olduklarını da vurguladı.

(ANKA)