kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Beyaz gömleğin içine siyah sutyen giymek, kötü bir görüntü sergilemenize sebep olabilir.

İç çamaşırı kıyafeti rezil de eder vezir de

ESRA ÇORUH
18.04.2008
İç çamaşırınızı seçerken ne kadar bilinçlisiniz? Bütün gün teninize temas eden iç çamaşırları seçimini gelişi güzel mi yapıyorsunuz? Öyleyse şunu bilin ki iç çamaşırınız sizin hakkınızda çok şey söylüyor..
1- İç çamaşırı seçiminde pek özenli değilim. Bu nedenle iç çamaşırlarım kıyafetimden göründüğü zaman huzursuz oluyorum. Sizce iç çamaşır alışverişinde nelere dikkat etmek gerekir? (O. R. - İzmit)
- İç çamaşır seçimi, kıyafet seçimi kadar önemlidir. İç çamaşırınız, giydiğiniz kıyafetinizi güzel de gösterebilir, çirkin de... O yüzden iç çamaşırı seçerken kesinlikle özensiz olmayın. Öncelikle iç çamaşırının materyaline dikkat etmelisiniz. Sürekli cildinizle temas halinde olduğu için kalitesi çok önemlidir. Onun dışında rahat olmasına da özen göstermelisiniz. Seçtiğiniz çamaşır, ne kadar güzel olursa olsun rahat değilse kesinlikle satın almayın. Bunun için doğru ölçülerde olanları tercih etmelisiniz. Ayrıca kıyafetinize göre iç çamaşırı seçmek, gün boyu kendinizi rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Örneğin beyaz pantolonun içine siyah bir külot çok çirkin durur. Ya da ince askılı bir elbise giydiğinizde askılıları görünen bir sutyen yanlış seçimdir. Dikkat etmenizi önereceğimiz bir başka konu da, başkaları görmese bile, sutyen ve kilodunuzun uyumlu olması. Böylece kendinizi çok daha seksi hissedersiniz.

2- İç çamaşırı seçiminde ölçüler çok önemli. Ancak her markada bu ölçüler değiştiği için kafam karışıyor. Doğru sutyen ölçüsü hakkında önerilerinize ihtiyacım var. (G. T. - İstanbul)
- Yanlış ölçüde seçilen bir sutyenle göğüsler deforme olabilir. O yüzden sutyen alırken mutlaka denemelisiniz. Ayrıca satış görevlilerinden yardım almanızda da fayda var. Sutyende iki ölçü var: Göğüs ölçüsü ve göğüs kafesi çevresi ölçüsü. Göğüs ölçüsü, göğüs kupu diye de adlandırılır ve AB- C diye ölçüleri olur. Göğüs kafesi ölçüsü de 34-36-38 diye belirtilir. Bazı iç çamaşır firmaları, iki ölçü yerine tek ölçü kullanarak 75-80-85 diye sutyen ölçüsü belirler. Sutyenin göğsünüzü doldurup doldurmadığını kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda, sutyenin göğüsleri bastırmaması da çok önemli. Göğsünüz küçükse, destekli ya da balenli modelleri seçin. Büyük göğüsleriniz varsa, 'minimizer' diye adlandırılan toparlayıcı modelleri tercih edin. Balenli sutyenlerde, göğsünüzün tam olarak balene oturmasına dikkat edin. Ayrıca seçtiğiniz sutyenin düz durması da önemli. Eğer arka bandı yukarıda kalıyorsa, askılar olması gerektiğinden daha kısa ayarlanmış ya da sutyen size göre değil demektir.

3- İç çamaşırında kaliteli kumaşın önemini bildiğim için çok para vermekten çekinmiyorum. Hazır bu kadar para vermişken, uzun süre de giymek istiyorum. İç çamaşırının ömrünü uzatmak için nelere dikkat etmeliyim? (T. Ü. - İstanbul)
- Haklısınız, özellikle dantel gibi narin kumaşlı iç çamaşırları özenli bakım yapılmadığı takdirde çok çabuk deforme olabiliyor. Bu tür narin iç çamaşırları elde ve ılık suda yıkanmalıdır. Deterjan yerine şampuan kullanmak da çamaşırın ömrünü uzatır. Naylonlu iç çamaşırlarını, çamaşır makinesinin hassas kumaşlar için olan ayarında yıkayabilirsiniz. Ancak soğuk suda yıkanmayı unutmayın. Çünkü sıcak su lastiklerinin yıpranmasına neden olur. Sutyenlerin şeklinin bozulmaması için de sererek kurutmak en doğru yol. Ayrıca iç çamaşırlarını yıkarken, yumuşatıcı kullanmaktan mümkün olduğunca kaçının. Böylece iç çamaşırlarınız hem sağlıklı bir şekilde yıkanmış hem de daha uzun ömürlü olur. Ayrıca naylon iç çamaşırlarını kesinlikle ütülemeyin.

4- Düşük belli pantolonlarda görünen iç çamaşır manzarasından çok rahatsız oluyorum. Hangi kıyafetle nasıl iç çamaşır seçilmeli? (B. S. - Adana)
- İç çamaşırının giyilen kıyafetle uyumlu olması, en az kalitesi, bedeni ya da rahatlığı kadar önem taşır. O yüzden bazı kurallara uymanız gerek. Bunlardan biri, düşük bel pantolon giyiyorsanız, külotun da düşük bel olması gerektiği. Derin dekolteli bir bluz giydiğinizde yarım kuplu, dar tişört giydiğinizde dikişsiz ya da tam kuplu sutyenler giymelisiniz. Çarpraz askılı atletlerle atletik askılı ya da askısız sutyenler ve ince askılı elbiselerle askısız sutyenler giymek uygun olacaktır. Dar bir elbise giyiyorsanız, izi belli olmayan dikişsiz külotlardan tercih etmelisiniz. Vücuda tam oturan, dikişsiz şort külotlar, dar elbisenin içinden fark edilmeyeceği için elbisenizin de havasını bozmaz. Dar pantolonla poponuzun düzgün görünmesi için g-string külotlar giyebilirsiniz. Mini etek içine şort külotlar tercih ederseniz, daha rahat hareket edebilirsiniz.

5- Spor yaparken nasıl iç çamaşırları giymeliyim? Bu çamaşırları günlük hayatımda da kullanabilir miyim? (T. M. - Adana)
- Koton kumaştan iç çamaşır takımları sizin için uygun olacaktır. Dantel, fiyonk gibi detaylı modeller yerine spor yaptığınız kıyafetten de belli olmayacak sade modelleri tercih etmelisiniz. Düşük bel kesimli tanga ya da Brezilya kesimi diye bilinen şort modelindeki külotlar, hem spor yaparken rahat etmenizi sağlar hem de iz yapmadığı için günlük kıyafetlerle de rahatlıkla giyilebilir.
Haberin fotoğrafları