kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Caz Festivali'nin Kare As'ı

27.06.2008
2-16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek 15. Uluslararası Caz Festivali, dünyaca ünlü birçok caz ustasını bir araya getiriyor. Biz de caz müziği tutkunlarına, "Sizce bu yılki festivalde kaçırılmaması gereken konserler hangileri?" diye sorduk..
Herbie Hancock
(Aldığı oy: 11)
* * * * * * * * * * *
Müzik tarihine yön veren caz ikonu Herbie Hancock, Caz Festivali'nde bu yıl İstanbul'u iki konserle selamlıyor. Cazın yanı sıra pop, rock ve elektronik müzik gibi değişik tarzlar arasında gezinen sanatçı, aynı zamanda festivalin onur konuğu. Sanatçı bu yıl, folk ve caz ozanı Kanadalı Joni Mitchell'ın şarkılarını yorumladığı River-The Joni Letters'la bir Grammy daha aldı. Hancock, festivaldeki ilk konserinde işte bu projeyle sahne alacak. Daha önce 1996 ve 2002 yıllarında İstanbul Caz Festivali izleyicileriyle buluşan Hancock, bu yıl festivalde ayrıca Cemal Reşit Rey'de trio formatında bir konser daha verecek. Herbie Hancock konseri, jüri üyelerimizden Hakan Atala, Yavuz Baydar, Bülent Denli, Faruk Eczacıbaşı, Hakan Erdoğan, Zuhal Focan, Kerem Görsev, Sevin Okyay, Hülya Tunçağ, Mehmet Tez ve Cem Yegül'ün favorileri arasında yer alıyor. Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde 2 Temmuz'da, saat 21.00'de gerçekleşecek konserin bilet fiyatları ise 120, 70, 60, 50, 40 YTL. Öğrenci ise 30 YTL.

Marcus Miller ve Tower Of Power
(Aldığı oy: 7)* * * * * * *
Festivale daha önceki yıllarda da konuk olan Marcus Miller, bir kez daha cazseverlerle buluşuyor. Bas gitarın yanı sıra piyanodan bas klarnete, saksofondan gitara birçok entrümanı ustalıkla çalan Miller, gelişimine büyük katkıda bulunduğu 'slap' tekniğiyle günümüzde basçıların önemli ilham kaynakları arasında. Uzun yıllar, Miles Davis ve David Sanborn gibi ustaların sağ kolu olan müzisyen, izleyenleri füzyona doyuracak. Miller, son albümü Marcus'ta, kendisinden önce, gecenin ilk konserini verecek Tower of Power'ın hit şarkısı What is Hip?'i de yorumlayacak. Jüri üyelerimiz Hakan Atala, Yavuz Baydar, Faruk Eczacıbaşı, Zuhal Focan, Kerem Görsev, Sevin Okyay ve Cem Yegül, Marcus Miller ve Tower of Power konserinin kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorlar. Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde 3 Haziran'da saat 20.30'da Tower Of Power, 22.00'de ise Marcus Miller sahne alacak. Bilet fiyatları 80, 60, 50, 40, 30 YTL. Öğrenciler 25 YTL'ye bu iki konseri izleyebiliyor.

Al Jarreau ve Dianne Reeves
(Aldığı oy: 6) * * * * * *
Farklı dallarda yedi Grammy sahibi, Hollywood'un ünlü Şöhretler Kaldırımı'nda yer alan bir usta, Al Jarreau İstanbul'da. Al Jarreau konserde, en sevdiği aşk şarkılarını bir araya getirdiği ve bu yılın başında yayınlanan Love Songs repertuarının yanı sıra diğer klasiklerini de söyleyecek. Ondan önce Arif Mardin'le de çalışmış Dianne Reeves sahne alacak. 1976'da gittiği Los Angeles'ta Latin Amerika müziğinden etkilenen Reeves'in birlikte sahne aldığı müzisyenler arasında Harry Belafonte, Sergio Mendes ve Wynton Marsalis de yer alıyor. Jüri üyelerimiz Bülent Denli, Zuhal Focan, Kerem Görsev, Hakan Erdoğan, Hülya Tunçağ ve Mehmet Tez bu konserleri merakla beklediklerini söylüyorlar. Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde 16 Temmuz'da saat 21.00'de Dianne Reeves sahne alacak. Al Jarreau konseri ise 22.30'da. Biletler 100, 70, 60, 50, 40 YTL iken, öğrenci 30 YTL.

Carla Bley ve Mare Nostrum Project
(Aldığı oy: 6)* * * * * *
Modern cazın en önemli bestecilerinden Carla Bley, The Lost Chords topluluğuna giden yolda önce başçı Steve Swallow ile ikili, ardından saksofoncu Andy Sheppard'la üçlü ve big band davulcusu Billy Drummond'un katılımıyla bir dörtlü oluşturdu. Ekip, kendine son yol arkadaşı olarak İtalyan trompetçi Paolo Fresu'yu seçti. 'The Lost Chords Find Paolo Fresu' adlı bu özel proje, adını Bley'in mizahıyla bezeli, yeni albümünden alıyor. Bu konserden önce, Mare Nostrum üçlüsü seyircilerini melodi yoğunluklu bir yolculuğa davet ediyor: Proje, akordeoncu Richard Galliano, piyanist Jan Lundgren, trompetçi Paolo Fresu'nun 'Geleceğin cazı, ancak başka kültürlere açılarak hayatta kalabilir' görüşünden yola çıkıyor. İlk konser 21.30'da, ikincisi 22.45'te başlayacak. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde, 5 Temmuz'da gerçekleştirilecek konserin bilet fiyatları tam 60 ve 50, öğrenci 30 YTL. Hakan Atala, Bülent Denli, Zuhal Focan, Sevin Okyay, Hülya Tunçağ ve Cem Yegül oylarını bu konserden yana kullandılar.

Caetano Veloso
(Aldığı oy: 3) * * *
Şarkıcı, besteci, gitarist, yazar, insan hakları savunucusu, Brezilya müziğinin en güçlü seslerinden beş Grammy ödüllü Caetano Veloso, festivalde ilk kez sahne alacak. Festivalde 2006'da yer alan Gilberto Gil'in ardından, bu konserle bir halka tamamlanacak. Veloso, ilk albümünü yayınladığı 1967 yılından itibaren, hayranlarını hiç yüzüstü bırakmadı ve neredeyse her yıl bir albüm çıkardı. Bahar Ahmet Birinci, Faruk Eczacıbaşı ve Sevin Okyay, Caetano Veloso konserini merakla bekliyorlar. Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde, 10 Temmuz saat 21.00'deki konserin biletleri, 80, 55, 45, 35, 25 YTL. Öğrenci ise 20 YTL.

Nina Simone Tribute Concert
(Aldığı oy: 3) * * *
Aramızdan ayrılışının beşinci yılında Nina Simone, özel bir konserle anılacak. Dee Dee Bridgewater, Stacey Kent, Raul Midon ve Türkiye'nin en iyi caz vokalistlerinden Sibel Köse'nin Nina Simone yorumları müzikseverleri etkileyecek. Hakan Atala, Faruk Eczacıbaşı ve Hülya Tunçağ'ın favorileri arasındaki konser, Sepetçiler Kasrı'nda 15 Temmuz'da başlayacak. Biletler 50, 40 YTL ve öğrenci 25 YTL.

Taksim Trio ile Zakir Hussain
(Aldığı oy: 2)
* *
Hüsnü Şenlendirici'nin klarneti, Aytaç Doğan'ın kanunu ve İsmail Tunçbilek'in bağlamasından oluşan Taksim Trio, büyük tabla üstadı Zakir Hussain ile bir araya geliyor. Taksim Trio, geçtiğimiz yıl İspanya'da düzenlenen müzik fuarı Womex'te verdiği konserde dakikalarca ayakta alkışlanmıştı. Hint müziğini uluslararası platforma taşıyan Zakir Hussain, 2006'da yine İstanbul'da sahne almıştı. Bülent Denli ve Cem Yegül bu konserin kaçırılmaması gerektiği fikrinde. Aya İrini Müzesi'nde 7 Temmuz'da, saat 21.00'de başlayacak konserin biletleri, 90, 60, 50, 40 YTL. Öğrenci ise 25 YTL.

Ivan Lins Special Project Feat. Nnenna Freelon
(Aldığı oy: 2) * *
Eklektik müzik zevkini, kendine özgü dinamik yorumuyla bütünleştiren ve altı kez Grammy'ye aday gösterilen Nnenna Freelon, İstanbul'da bir yıldızla buluşuyor. Kariyerinde 35 yılı, 27 albüm, 350 şarkıyla deviren Ivan Lins ile... Ülkemize ilk kez gelecek olan Nnenna Freelon, 2008 yılı içinde iki albüm birden yayınladı. 63 yaşındaki Riolu Ivan Lins ise şu sıralar Acariocando adlı albümünün getirdiği başarının tadını çıkarıyor. Kerem Görsev ve Yavuz Baydar cazseverlere bu konseri öneriyorlar. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde 8 Temmuz'da, saat 22.00'de başlayacak konserin biletleri 70, 50 ve öğrenci 35 YTL.

Rufus Wainwright
(Aldığı oy: 1)*

Caz Festivali bu yıl, yeni folk ve Barok pop akımının temsilcilerinden Rufus Wainwright'ı da ağırlıyor. 1998'de kendi adıyla çıkardığı ilk albümünün ardından ünü hızla yayılan sanatçı, Want One ve Release The Stars gibi albümlerle büyük övgü topladı. Leonard Cohen'in Everybody Knows cover'ı ile müzikseverlerin aklını başından aldı. Mehmet Tez bu konseri mutlaka izleyeceğini söylüyor. Aya İrini Müzesi'nde, 8 Temmuz'da, saat 20.30'da başlayacak konserin biletleri 90, 60, 50, 40 YTL. Öğrenci ise 25 YTL.

Omara Portuondo Gracias
(Aldığı oy: 1)*
Buena Vista Social Club'ın hayatta kalan en önemli üyesi Omara Portuondo, yepyeni projesi Gracias ile karşımızda. Sanat hayatının 60. yılını kutlayan müzisyen, bu konserde kendisini en çok etkileyen Küba ve Brezilya şarkılarına yer verecek ve izleyiciye unutulmaz bir Latin müzik retrospektifi sunacak. Jüri üyelerimizden Bahar Ahmet Birinci bu konseri favorileri arasında gösteriyor. Sepetçiler Kasrı'nda, 9 Temmuz'da, saat 22.00'de başlayacak konserin biletleri 50, 40 ve öğrenci 25 YTL.

Herbie Hancock * * * * * * * * * * *
Marcus Miller ve Tower Of Power * * * * * * *
Al Jarreau ve Dianne Reeves * * * * * *
Carla Bley ve Mare Nostrum Project * * * * * *

Hakan Atala (Lale Plak'ın sahibi)
Carla Bley
Marcus Miller
Nina Simone Tribute Concert
Herbie Hancock

Yavuz Baydar (SABAH gazetesi yazarı)
Herbie Hancock
Caetano Veloso
Marcus Miller
Ivan Lins Special Project

Bahar Ahmet Birinci (Emirates Türkiye Genel Müdürü)
Caetano Veloso
Omara Portuondo
Nardis Jazz Club'daki konserler

Bülent Denli SABAH Cuma eki caz yazarı)
Herbie Hancock
Carla Bley
Taksim Trio Feat. Zakir Hussain
Al Jarreau-Dianne Reeves

Faruk Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)
Herbie Hancock
Marcus Miller
Nina - Tribute Concert
Caetano Veloso

Hakan Erdoğan (Organizatör)
Dianne Reeves
Herbie Hancock

Zuhal Focan (Jazz dergisi Yayın Yönetmeni)
Herbie Hancock
Marcus Miller
Dianne Reeves
Carla Bley

Kerem Görsev (Caz piyanisti-besteci)
Herbie Hancock
Marcus Miller
Ivan Lins-Nnenna Freelon
Al Jarreau

Sevin Okyay (Sinema yazarı)
Marcus Miller
Caetano Veloso
Herbie Hancock
Carla Bley

Hülya Tunçağ (Müzik eğitmeni ve program yapımcısı)
Herbie Hancock
Al Jarreau
The Nina Simone Tribute Concert
Carla Bley

Mehmet Tez (SABAH Ekler müzik yazarı)
Herbie Hancock
Rufus Wainwright
Al Jarreau-Dianne Reeves
Lenny Kravitz

Cem Yegül (Organizatör)
Herbie Hancock
Marcus Miller
Taksim Trio feat Zakir Hussain
Carla Bley
Haberin fotoğrafları