kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin 84 yıllık geçmişi, hastanenin içine açılan küçük bir müzeyle meraklılarına sunuluyor.

En çılgın müze Bakırköy'de!

27.06.2008
Bakırköy'de dün açılan Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi'ne uğrayan ziyaretçiler, deli gömleğinden eski ilaç şişelerine kadar hastanenin tarihine tanıklık eden pek çok nesneyi görebilir. Dr. Faruk Bayülkem'in refleks çekici veya Dr. Yıldırım Aktuna'nın gözlüğü de bu müzede..
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 84 yıllık geçmişinden kesitlerin belge, fotoğraf ve nesnelerle temsil edilen müzesini dünden itibaren meraklıların ilgisine sundu. Açılan mini müze, daha büyük bir yapının da habercisi olacak. Ruh Hastalarını Readaptasyon Derneği, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı Müzecilik Yüksek Lisans Programı ve Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliğiyle çalışmaları tamamlanan müze, hastanenin tarihsel değeriyle psikiyatri, nöroloji ve nöroşirurji alanlarındaki öncülüğünü ve yerini kamusal alanla paylaşması için bir temsiliyet alanı olma amacını taşıyor. Projeye destek veren Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı Müzecilik Yüksek Lisans Programı ise, daha önce 1996'da hayata geçirdiği Kabataş Erkek Lisesi Okul Müzesi Projesi'nin yanı sıra, 1998-2005 yılları arasındaki İnteraktif Müze projesi ve 2007'den bu yana çalışmaları süren Diyarbakır Müze Projesi'nin de sorumlusu. Bakırköy'de 1924 yılından beri faaliyet gösteren hastane, Cumhuriyet Dönemi'nin en büyük ruh ve sinir hastalıkları hastanesi olmakla beraber psikiyatri, nöroloji ve nöroşirurji alanlarında tüm Türkiye'ye hizmet veren sağlık kurumu. Bu müzenin oluşumuna emeği geçen Ruh Hastalarını Readaptasyon Derneği, anımsanacağı gibi, Edirne'de Trakya Üniversitesi'ne bağlı, Sultan II. Bayezid Külliyesi'nin Darüşşifa bölümünde Türk Psikiyatri Tarihi adıyla bir müze hazırlamıştı. Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunun 700. yıldönümünde, 30 Haziran 2000'de müzenin açılışı yapılmış ve Trakya Üniversitesi Rektörlüğü hizmetine devredilmiş ve Türk Psikiyatri Tarihi Müzesi, 2004 yılında Avrupa Konseyi tarafından '2004 yılı Avrupa'nın en iyi müzesi' seçilmişti. 2005 yılında da 'Dünyanın en iyi 17 müzesi' arasında ikinci olabilme başarısını göstermişti. Bakırköy'de açılan yeni müzeye uğrayan ziyaretçiler, Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman'ın cübbesinden Dr. Faruk Bayülkem'in refleks çekicine, Dr. Yıldırım Aktuna'nın gözlüğünden hastanede yapılan beyin ameliyatlarına ait deftere, 'deli gömleği'nden eski ilaç şişelerine kadar hastanenin tarihine tanıklık eden pek çok nesneyi, bu 84 metrekarelik müzede görme fırsatı bulabiliyor. Pazartesi ve cuma günleri arasında, 09.00-16.00 saatlerinde görülebilen ve otopark olanağı bulunan müzeye giriş, ücretsiz. Tel: (0212) 543 65 65 (2700/2727)
Haberin fotoğrafları