kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kuşların nesli tehdit altında

Yeni Haber
Dünyada oran olarak en çok tehdit altında bulunan canlı grupların başında kuşların geldiği açıklandı.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya, dünyada oran olarak en çok tehdit altında bulunan canlı grupların başında kuşların geldiğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Kaya, günümüzde teknolojinin gelişmeyle birlikte biyolojik zenginliklerimizin barındığı, canlıların yaşadığı doğal ortamların hızla bozulduğunu söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 450 kuş türünün yaşadığının bilindiğini ifade eden Kaya, ''Bu türlerin 260'ı Trakya'da bulunmakta. Dünya'da oran olarak en çok tehdit altında bulunan canlı gruplarının başında kuşlar gelmektedir. Yerküresi üzerinde mevcut olan kuş türü sayısının 8 binden fazla olduğu tahmin edilmektedir'' dedi.

Edirne'nin Enez ilçesinde Gala Gölü'nün kış göçmeni kuşların önemli barınma ve beslenme yeri olduğunu ifade eden Kaya, yaz mevsiminde de kuşlar için üreme ortamı oluştuğunu bildirdi.

Gala Gölü'nün nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan çok sayıda kuş türünü barındırdığını anlatan Kaya, ''Gala Gölü son yıllarda koruma altında bulunan (dik kuyruğa) ev sahipliği yapmaktadır. Balık kartalı ve akkuyruklu kartal zaman zaman Gala Gölü'nü ziyaret eden nesli tehlikede olan kuşlar arasındadır. Bu kuşların birçoğu dünya ve Türkiye'de nesilleri tehlike altında olan kuşlar listelerine girmektedir'' dedi.

Türkiye'nin ekosistem çeşitliliği bakımından çok zengin bir ülke olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Kaya, Türkiye'de yaklaşık 3 bini endemik olmak üzere 9 binden fazla bitki türü, 192 tatlı su ve 450 kadar deniz balığı türü, 22 amfibi türü, 106 sürüngen türü, 450 kuş türü ve 132 memeli hayvan türü bulunduğunu kaydetti.

GALA GÖLÜNÜN ÖZELLİKLERİ

Gala Gölü, Avrupa ve Afrika arasında birçok göçmen kuş türünün uğrağı alanlardan biri. Son yıllarda aşırı ve düzensiz avlanmalar, göle ve çevresine inen göçmen kuşlar üzerinde ciddi boyutlara varan olumsuz etkiler yaratıyor. Öte yandan, Gala Gölü'nde yaşayan yerli ve göçmen balık toplumları da son yıllarda yetişme-yaşama ortamının bozulması nedeniyle bu durumdan önemle etkileniyor.

Gala Gölü, gerek yılan balığı, turna, sadak, sazan ve diğer balıkların üretim ve av alanı, gerekse kuş av alanı olarak Enez ilçesinin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.

(AA)