kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Fransa'da Türkiye oylaması

Yeni Haber
Fransa senatosu genel kurulu, Türkiye'yi de doğrudan ilgilendiren anayasa değişikliği paketini bu sabaha karşı yapılan oylamayla kabul etti.

Senato genel kurulunda dün öğleden sonra başlayan görüşmelerin ardından sabaha karşı yapılan oylamada, 162 ''evet'', 125 ''hayır'' oyu çıktı.

İktidar partisi senatörlerinin desteklediği anayasa değişikliği paketine sosyalist, komünist ve yeşil parti üyesi senatörler karşı çıktı.''Kurumların reformuna'' ilişkin anayasa değişikliği paketi, cumhurbaşkanın, parlamento ile ilişkilerine yeni düzenlemeler getiriyor.Geçen hafta mecliste, bu sabah ise senatoda kabul edilen anayasa değişikliği paketi, 21 temmuz tarihinde meclis ve senatoyu bir araya getiren parlamentonun onayına sunulacak.Anayasa değişikliği paketinin onaylanması için parlamento üyelerinin beşte üçünün oyu gerekiyor.

TÜRKİYE'Yİ İLGİLENDİREN MADDE

Meclis ve Senato'da kabul edilen anayasa değişikliği paketinin 33. maddesinde, AB'ye yeni üye olacak ülkeler için doğrudan referanduma
gidilmesi şartı korundu. Ancak meclis ve senato üyelerinin beşte üçünün talep etmesi halinde cumhurbaşkanının, söz konusu ülkenin üyeliğinin onaylanmasına parlamentonun onay verip vermeyeceğine karar vermesi koşulu getirildi.

Cumhurbaşkanının parlamentoyla ilişkilerini belirleyecek "kurumların reformuna" ilişkin anayasa değişikliği paketindeki Türkiye'yi
ilgilendiren madde, uzun zamandır meclis ile senato arasında tartışmalara yol açmıştı.

Mecliste daha önce kabul edilen maddede, "AB nüfusunun yüzde 5'inden fazla nüfusu olan ülkeler için doğrudan referandum şartının" korunması istenmiş, ancak Senato bu maddeyi "Türkiye gibi müttefik bir ülkeyle ilişkileri yaralayacağı" gerekçesiyle reddetmişti. Mecliste geçen hafta kabul edilen bu son değişikliğe artık senatonun da sıcak baktığı ifade ediliyor.

Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, AB'nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlanmasına onay vermesinin ardından, üzerindeki yoğun
siyasi baskıyı giderebilmek amacıyla 2005 yılında AB'ye yeni üyeler için doğrudan referandum yapılmasına olanak sağlayan bir anayasa
değişikliğine gitmişti.

Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, özellikle küçük Balkan ülkeliklerinin AB üyeliklerinin referandumla engellenmemesi için, referanduma ya da parlamentonun onayına gitme kararının cumhurbaşkanına verilmesini istemişti.

AA