kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ÖSS hesaplamasında hata "iddiası"

Yeni Haber
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde Gazipaşa Çok Programlı Lisesi 2007 mezunları, ÖSYM tarafından OÖBP'nin yanlış hesaplandığı iddia etti.

Cihan ajansının haberinde, okul önünde aileleri ve öğretmenleriyle toplanan öğrencilerin, geçen yılla bu yılki ÖSS sonuçları arasında 30 puanlık fark olduğunu belirttiği vurgulandı.

ÖSYM BAŞKANI'NA GÖRE HATA YOK

Öte yandan AA'ya konuşan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ''ÖSS'de yanlış puan hesaplandığı'' iddialarıyla ilgili olarak, ''Yanlış yok, hata yok. Durum, sadece geçiş yılının küçük bir özelliği'' dedi.

Yarımağan, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile konuya ilişkin görüşme yaptığı belirtti.ÖSS puanlarını hesaplama sırasında ''yanlış'' ya da ''hata'' yapılmadığının belirlendiğini kaydeden Yarımağan, liselerin 4 yıla çıkması dolayısıyla bu yıl bazı okulların mezun vermediğini anımsattı. ''Bu geçişten kaynaklanan bir özellik ortaya çıktığını'' söyleyen Yarımağan, ''Herkes tercihini yapsın. Kimseyi ilgilendiren bir şey yok, ne kimsenin sırası değişiyor ne de başka bir şey...'' dedi.

''Genel durumu ilgilendirecek bir sorun var mı?'' sorusuna Yarımağan, ''Hayır. Hiç kimsenin sırası değişmiyor'' yanıtını verdi.Yarımağan, ''Yanlış yok, hata yok. Geçiş yılının küçük bir özelliği. Hata olsaydı düzeltirdik'' diye konuştu.

''100 KADAR OKULDA BU DURUM VAR''

''4 yıllık geçişten dolayı bu yıl son sınıfların olmaması dolayısıyla sınırlı sayıda, birkaç yüz öğrenciyi ilgilendiren bir yüksek not oluşmuş. Hesaplamaları kuralına göre yaptığımıza, herşeyi kuralına göre yaptığımıza göre onların notunu da indirmemiz için bir gerekçe göremiyoruz'' diyen Yarımağan, şöyle devam etti:

''Olayın nedeni şu: Normal liselerde bu sene son sınıf öğrencisi yok ama özel durumu olan bazı öğrenciler varmış. Bunlar beklemelilerin dışında. Kendi yaşıtları 11. sınıfı okurken, 10. sınıfta olan birtakım öğrenciler varmış. Kendi yaşıtları mezun veya beklemeli olmuş, o öğrenci 11. sınıfa geçmiş, bu yıl 11. sınıfı okumuş. Milli Eğitim Bakanlığı da bunlar okulda 3 kişi, bir okulda 2 kişi olduğu için, illerde belirli okullarda toplanmış. Dolayısıyla bu okullarda bir son sınıf oluşmuş. Ama son sınıflar hem sayıca az hem de başarılı olamayan öğrenciler. 100 kadar okulda bu durum var.''

''400-500 ÖĞRENCİ''

''Bu öğrencilere 100 tam puan mı verilmiş?'' sorusuna Yarımağan, şu yanıtı verdi:

''Hayır. Bizim kurallara göre istatistikler son sınıf öğrencilerine göre hesaplanıyor. Beklemeli öğrencilere de aynı istatistikler uygulanıyor. Şimdi bu sene son sınıf öğrencisi olan, belirli liselerde beklemeli olup da son sınıf öğrencilerinin hepsinden daha başarılı olan öğrenciler 100 almış. Olay bu... Normal koşullarda son sınıf öğrencilerinden daha başarılı olan beklemeli öğrenciler olmazken yani normal mezun veren liselerde iyi öğrenciler son sınıf öğrencileriyken beklemeli öğrenciler onlardan daha az başarısızdır. Böyle bir durum olmazken bu sene son sınıf öğrencilerinin kendileri de başarısız. Onlardan (beklemeli öğrencilerden) başarılı olan Türkiye genelinde 400-500 öğrenci, 100 almış. Bütün olay bu. Beklemelilerden, o okuldaki son sınıf öğrencilerinin hepsinden de başarılı olan, daha yüksek diploma notu olan öğrenciler... Böyle bir durum geçmiş yıllarda olmazken bu yıl olmuş. Türkiye genelinde 400-500 kişi... 1.5 milyon öğrencinin içinde bu öğrenciler zaten okul başarıları da çok yüksek öğrenciler değil.''

UZMANLAR: SIRALAMA YENİDEN YAPILMALI

Bu arada Haber7'e konuşan Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörleri Salim Ünsal ve Servet Gülsüm Şirin, sıralamanın nasıl değişeceğini şu şekilde açıkladı:

Gülsüm Şirin, 'ÖSS sonuçlarını incelerken, diploma notları farklı beklemeli öğrencilerin OBP'de 100 tam puan aldığını gördük. İlk bakışta normal bir değerlendirme olabileceğini düşünmemize rağmen, aynı okuldaki beklemeli bir öğrencinin sonuçlarını incelediğimizde büyük bölümünün aynı şekilde değerlendirildiğini ve diploma notlarının farklı olmasına rağmen OBP'lerinin 100 tam puan geldiğini farkettik' dedi.

Diploma notları farklı olmasına rağmen üniversiteye yerleşmede kullanılan puan hesaplamasına doğrudan katkısı olan ortaöğretim başarı puanındaki durum binlerce öğrencinin sıralamasını değiştirerek hayatını etkileyeceğini belirten Şirin,'Bu yıl beklemeli olarak sınava giren 59 bin 925 adayın sıralaması bu şekilde yapıldıysa sıralamanın tamamen değişmesi gerekir' diye konuştu. Salim Ünsal ise, 'Türkiye'nin her yerinden benzer örneklere rastladık. Çok önemli bir hata. İlk 75 binin dışındaki 1.4 milyon adayın sıralaması dolayıyla da sınav sonuçları değişir' dedi.

Ünsal bunu bir örnekle şöyle açıkladı; Diploma notu 63 olan bir öğrenciye OBP'sinin 80'li bir puan olması gerekirdi. Bu öğrenciye 100 puan gelince puanı otamatik olarak 20 puan arttı. Sınavda 276 yerine 283 puan alan öğrenci var. Şimdi bu öğrenci sıralamada 183 bininci değil yaklaşık 283 bininci kişi olacaktı. Yani sayısalda 100 bin kişinin önüne geçti Bir puan bile 20 bin kişiyi elerken, 0.1 puan bile öğrencilerin hayatında hayati önem taşırken bu çok önemli bir hatadır. Tüm sıralamanın yeniden yapılması gerekir' diye kaydetti.

ADAYLAR DAVA AÇABİLİR

ÖSYM'nin beklemelilere ayrı sınıf oluşturulduğu gibi bir savunma yapabileceğini kaydeden uzmanlar, böyle bir durumda bile herkesin 100 tam puan alamayacağının altını çizdi. Adayların çok sayıda dava açması bekleniyor.