kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Piyasalarda "AK Parti kapatılmayacak" beklentisi

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Dış piyasalardaki olumlu havanın yanı sıra içeride AKP'nin kapatılmayacağına ilişkin olarak oluşan beklentinin fiyatlanmaya başlamasıyla, bankacılık hisselerine gelen alımların öncülüğünde İMKB endeksi yüzde 3.63 artışla 37,695.26 puandan kapandı.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 439,64 puan artarak 37.695,26 puandan kapandı.Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 1,18 değer kazandı. Böylece Bileşik Endeks 25 Haziran'dan bu yana ilk kez 37.000 puanın üstünde bir kapanış yapmış oldu.

İlk seanstaki 881,26 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.320,90 puan yükseldi.Hisse senetlerinin günlük ortalama değer artışı yüzde 3,63 oldu.

Bu seviye itibariyle Endeksteki son iki günlük artış yüzde 6,92'ye, geçen Cuma gününe göre son dört günlük artış ise yüzde 7,68'e ulaştı.

Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, "AKP'nin kapatılmaması beklentisi fiyatlandırılıyor. Bankacılık hisselerine sert alımlar geliyor. Ancak unutmamak gerekiyor ki risk dün neyse bugün de aynı. Değişen sadece algılamalar" dedi.

Ak Yatırım Araştırma Müdürü Erkan Savran da piyasadaki yükselişle ilgili olarak, "Dış piyasalar etkili; fakat, özellikle son bir haftadır piyasada AKP'nin kapatılmayacağı yolunda nereden çıktığı belli olmayan temelsiz bir beklenti var. Raportörün görüşü de bu iyimserliği körükledi. Ancak bizim genel beklentimiz kapatılacağı yönünde" dedi.

Gazetelerde yer alan haberlere göre, Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, üyelere dağıtılan, esas hakkındaki raporunda, "AKP kapatılmasın" diye görüş bildirdi.

Global borsalarındaki hızlı yükseliş, 134 dolara kadar düşen petrol fiyatları ve Hazine'nin beklenenden iyi ihalesi sonrası dolar YTL karşısında son 4.5 ayın en düşük düzeyinden işlem görürken, faiz düştü.

Bankacılar bir çok olumlu gelişmenin bir arada yaşandığı gün içinde tahvil/bono piyasası başta olmak üzere hem mali hem de sermaye piyasalarına ciddi anlamda giriş yaşandığını; Hazine iç borç geri ödemesi sonrasında piyasada kalan 3.857 milyar YTL'nin büyük bir bölümünün piyasaya girmesinin yükselişi desteklediğini söyledi.

Bankacılar, Para Politikası Kurulu'dan(PPK) çıkacak kararın ve iç siyasi gelişmelerin faizin bundan sonraki seyrini belirleyeceğini söylediler.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.2170/90 YTL olurken, kotasyonlar bugün spot kapanışta 1.2050/1.2070 seviyesinden işlem gördü. Bankalararası spot kapanışa göre YTL yüzde 1 değer kazandı. Türk Lirası en son bu seviyeyi 29 Şubat 2008'de görmüştü.

TCMB gösterge dolar kurunu 1.2010/1.2068 YTL, euro kurunu 1.9049/1.9141 YTL ve euro dolar paritesini 1.5861 olarak ilan etti. Bu kurlara göre liranın dolar karşısında yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 3.47, euro karşısındaki kaybı yüzde 10.44 oldu.

Tahvil/bono piyasasında yeni gösterge olan 14 Nisan 2010 vadeli kıymette dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz 21.70 olurken aynı kağıtta bugün faiz gün içinde işlem bazında en düşük yüzde 20.69 seviyesini gördükten sonra kapanış yüzde 20.84 seviyesinden gerçekleşti. Gösterge tahvilin bileşik faizinde bir günlük değişim 86 baz puan olarak gerçekleşti. Aynı tahvilin valörlü işlemlerinde ortalama bileşik faiz 1630 itibarıyla yüzde 20.81 seviyesindeydi.

Hazine, dün toplam 13.62 milyar YTL'lik iç borç geri ödemesini karşılamak için bu hafta içinde düzenlediği üç ihale ile toplam 9.763 milyar borçlandı. İhale sonrası piyasada kalan nakit 3.857 milyar YTL olarak gerçekleşti.

ABD'de dün Wells Fargo & Co'nun sonuçlarının beklentilerden güçlü açıklanmasının kredi krizinin kontrolden çıkacağı endişelerini yatıştırmasıyla ABD borsaları yüzde 2'den fazla yükselirken, bankalar da son 16 yılın en iyi gününü geçirdi. Dow Jones endeksi <.DJI> takip eden Avrupa Borsaları da günü yüzde 3'ü aşan yükseliş yaşandı. TSİ 1630 da İngiltere yüzde 2.97, Almanyayüzde 2.48, Fransa ise yüzde 3.45 primli işlem gördü. ABD ham petrol stoklarında dün açıklanan sürpriz artış ve talepte düşme beklentilerinin baskısıyla dün art arda ikinci günde de büyük bir kayba uğrayan petrol fiyatları 135 doların da altına geriledi.

Bir bankanın tahvil bono yöneticisi, "Bir çok olumlu haber bir arada geldi. Tahvil/bono piyasası başta olmak üzere hem mali hem de sermaye piyasalarına ciddi anlamda giriş yaşandı" dedi ve ekledi:

"Hazine iç borç geri ödemesi sonrasında piyasada kalan 4 YTL'ye yakın nakdin büyük bir bölümünü tahminen dün ve bugün piyasalara giriş yaptı. Global piyasalardaki toparlanma ile desteklendiğinde bu giriş ciddi bir yükselişi de beraberinde getirdi.

"Hatta PPK beklentilerini de değişiklikler olduğu piyasada konuşulmaya başlandı. PPK'dan çıkacak karar ve iç siyasi gelişmeler faizin bundan sonraki seyrini belirleyecek en önemli etkenler olacaktır."