kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bush'un sağ kolu Hadley Türkiye'de

Yeni Haber
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, günü birlik ziyaret için Ankara'ya geldi. Hadley, Erdoğan'la görüşmek için geldiği Başbakanlıkta kolunun altında kırmızı ve üzerinde Türkiye temasları yazan dosya dikkat çekti. Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Hadley, İstanbul'daki konsolosluk saldırısında şehit olan polisler için Başbakan Erdoğan'a başsağlığı dilediğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Türkiye'yi stratejik ortak olarak gördüklerini belirterek, "ABD, ortak terörist düşmanımız olan PKK ile mücadele konusunda da Irak meselesi konusunda da Türkiye ile çalışmaya kararlıdır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley'i Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti. Yaklaşık 50 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Hadley, İstanbul'da 9 Temmuz'da ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na yapılan saldırıyla ilgili olarak, Türk hükümetine, kendilerini koruduğu için müteşekkir olduklarını ifade etti. Saldırıda yaşamalarını yitiren polisleri "cesur polisler" olarak adlandıran Hadley, ABD hükümeti adına polislerin ailelerine başsağlığı diledi.

Hadley, 21. yüzyılın zorluklarıyla mücadele ederken Türkiye'ye yakın dost, müttefik ve güçlü bir stratejik ortak olarak katkılarından dolayı müteşekkir olduklarını söyleyerek, bu zorlukların en önemlisinin terörizmle olan mücadele olduğunu kaydetti. Terörizmle mücadele konusunda iki ülkenin birleştiği ve birlikte çalıştığını söyleyen Hadley, "Ortak terörist düşmanımız olan PKK ile mücadele konusunda da Irak meselesi konusunda da ABD, Türkiye ile çalışmaya kararlıdır" dedi.

"REFORMLAR SÜRMELİ"

Hadley, Türkiye'nin son yıllarda demokratik politika reformları yürüttüğünü de belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye son derece önemli reformlar yapmıştır. Aynı zamanda serbest piyasa ekonomisi konusunda da bir takım reformlar yapmaktadır. Tüm bu reformlar Türkiye için çok önemlidir. ABD bu reformların devam etmesi gerektiğine inanmaktadır. Bu reform çabaları Türk halkı tarafından da desteklenmektedir. Zira bu çabalar sayesinde de Türkiye daha güçlü ve refaha sahip bir ülke haline gelecektir. Aynı zamanda AB'ye üyelik sürecinde daha da yakın bir adım atmış olacaktır. ABD de Türkiye'nin AB adaylık sürecini desteklemektedir. ABD ve Türkiye'nin güçlü ve stratejik bir ortaklığı vardır. ABD gelecekte de bu ortaklığını daha da güçlendirmek ve sürdürmek istemektedir."

(ANKA)