kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a "Rayder" sorusu

Yeni Haber
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Pamukova'da yaşanan hızlandırılmış tren kazasının ardından kurulan "RAYDER" isimli derneğe ilişkin tartışmaları Meclis gündemine getirdi.

CHP'li Köktürk, konuyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Köktürk, önergesinde 22 Temmuz 2004 yılında meydana gelen Pamukova hızlandırılmış tren faciası sonrasında oluşturulan TCDD "Bağımsız Bilim Kurulu"nda yer alan isimlere dikkat çekti. Kurul'daki, Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, Prof. Dr. Sıddık Yarman ile Prof. Dr. İnal Seçkin'in devam eden hızlı tren inşaatını denetleyen Bağımsız Bilim Kurulu içinde de görev aldığı yönünde iddialar bulunduğunu ifade etti. Köktürk, "Bu isimlerden, Prof. Dr. Mustafa Karaşahin Ulaştırma Bakanlığı Danışmanlığı görevine de getirilmiş midir? Getirilmişse içinde bulunduğu kurul "Bağımsız Bilim Kurulu' olarak değerlendirilebilir mi?" diye sordu.

Prof. Dr. Sıddık Yarman'ın kaza sonrasında ortaya çıkan RAYDER adlı dernekte Genel Sekreter olduğunu hatırlatan Köktürk, Prof. Dr. Mustafa Karaşahin ile Prof. Dr. İnal Seçkin'in de RAYDER'in derneğin çalışmalarında aktif olarak görev aldığını bildirdi. RAYDER'in ve yöneticilerinin TCDD ile ticari yönü de olan ilişkiler içinde olduğu iddiaları bulunduğunu ifade eden Köktürk, "Derneğin, yöneticilerinin veya yukarıda ismi belirtilen kişilerin Ulaştırma Bakanlığı veya TCDD ile herhangi bir şekilde ticari ilişkileri var mıdır? Kendilerine herhangi bir işin karşılığı olarak Ulaştırma Bakanlığı veya TCDD tarafından herhangi bir ücret ödenmiş midir?" diye sordu.

CHP'li Köktürk, Bakan Yıldırım'a şu soruları yöneltti:

"-Bir gazetedeki köşe yazılarında, kaza sonrasında, Bağımsız Kurul raporları dışındaki tüm raporları eleştiren, TCDD Genel Müdürünü sürekli olarak savunurken makinistleri suçlayan Gazeteci Av. Adnan Ekinci'nin, önce TCDD kadrosuna, akabinde de Ulaştırma Bakanlığı Hukuk Müşavirliğine atandığı doğru mudur?

-Kamu kurumlarının derneklerle ve vakıflarla ticari iş yapması, kurumun bir hizmetini bu dernek ya da vakıflar aracılığı ile gördürmesi ve kamu kurum ve kuruluşlarının binalarını kullandırması suç teşkil etmesine rağmen, TCDD'nin bazı kurum içi eğitimlerini RAYDER adlı bu dernek aracılığı ile yaptırdığı, İstanbul Haydarpaşa Gar Sahasındaki TCDD'ye ait olan eski Malzeme Müdürlüğü binasını bu derneğe kullandırdığı, kira da dahil hiçbir gider için para almadığı doğru mudur?

-RAYDER'in Başkanı ve bir kısım yönetim kurulu üyeleri ile TCDD Genel Müdürü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kökenli midir? Şayet kökenli ise, ortak kökenden kaynaklanan ilişkiler ağı söz konusu mudur?

-RAYDER, uluslararası birçok toplantıya katılmakta, TCDD'nin düzenlediği sempozyumlarda destekçi olmakta, birçok toplantıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu derneğin, bu kadar faaliyeti hangi kaynakla sürdürdüğü, kaynağın nereden geldiği konusunda Bakanlıkça veya diğer ilgili devlet birimlerince herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?"

(ANKA)