kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Saman nezlesi astıma dönüşüyor

Yeni Haber
Alerjik burun hastalıkları, daha çok genç yaştakilerde görülüyor. Rahatsızlık bu süreçte kontrol altına alınmazsa, erişkin dönemde astıma çevirebiliyor...

* Saman nezlesi nedir?

Halk arasında "saman nezlesi" diye bilinen hastalık, aslında alerjik burun hastalığıdır. Alerjik burun hastalıklarının bahar aylarında gördüğümüz formunu oluşturur. Tüm yıl boyunca süren alerjik burun hastalıkları da vardır.

* Mevsimsel alerjik burun hastalıklarının sebepleri nedir?

Bireyde alerjik reaksiyona sebep olan alerjenler, doğada var olan ve bahar aylarında sık görülen çiçek ve ağaç polenleri, yaz aylarında da çimen ve yabani ot polenleridir.

* Alerjik burun hastalıklarına sık rastlanıyor mu?

Alerjik burun hastalıkları, toplumda yaklaşık yüzde 10-20 oranında görülmektedir. Türkiye'deki oran Avrupa ile benzerlik teşkil etmektedir.

* Alerjik burun hastalığında kalıtsallık var mıdır?

Ailede anne ya da babadan herhangi birinde alerjik burun hastalığı hikayesi varsa, çocukta bu hastalığın çıkma olasılığı yüzde 25'tir. Eğer hem anne hem de baba alerjik ise oran yüzde 50'ye çıkmaktadır.

* Hastalığın görülmesine etki eden başka faktörler var mı?

Annenin hamilelik döneminde sigara içmesi bir faktördür. Sosyal olarak kentlerde yaşayanlarda daha fazla görülmektedir. Buna sebep hava kirliliği olabilir. Hava kirliliğinde 4 kat daha fazla alerjik reaksiyona rastlanmaktadır.

* Alerjik burun hastalıkları nelere yol açmaktadır?

Alerjik reaksiyonlar kişilere hafif bir rahatsızlık gibi gelmektedir. Kişiler bu hastalıkla kolaylıkla baş edebileceklerini düşünmektedir. Aslında kişinin sosyal yaşantısını etkileyen, ciddi sorunlar yaratan bir problemdir. Burun tıkanıklığına bağlı, uyku problemleri, yeme alışkanlıklarının değişmesi, iş gücü kaybı müzmin problemlerdir.

* Tedavi edilmedi takdirde alerjik burun hastalıkları başka hastalıklara yol açar mı?

Alerjik burun hastalıkları daha çok genç popülasyonda görülmektedir. Eğer bu dönemde bu hastalık kontrol altına alınmazsa, erişkin dönemde astım hastalığına dönüşebilmektedir.

* Alerjik burun hastalıklarının tanısında başlıca hangi yöntemler uygulanmaktadır?

Kulak burun muayenesi ve gereken bazı testler mutlaka yaptırılmalıdır. Cilt testlerinde, spesifik alerjenler cilt üzerine yerleştirilerek herhangi bir reaksiyon oluşup oluşmadığına bakılacaktır. Bu sayede kişinin alerjik reaksiyon gösterdiği alerjenler tespit edilmektedir. Gerçekleştirilecek kan testleri ile de spesifik alerjenler için tespitler yapılabilmektedir. Ayrıca burun akıntılarında mikroskopik olarak alerji lehine bulgular aranmaktadır.

BELİRTİLERİ

* Nöbetler halinde hapşırma
* Su gibi burun akıntısı
* Gözde sulanma
* Burun tıkanıklığı
* Burun kaşıntısı
* Koku almada azalma
* Nefes almada darlık, hırıltılı solunum varsa astım belirtileri olarak değerlendirilir.

SAKLAMBAÇ