kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"İran trafiği" baş döndürüyor

Yeni Haber
İran nükleer programı krizini çözmeye yönelik diplomatik girişimler büyük hız kazandı. Sorunun barışçıl çözümü için Ankara da devrede bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanı Monaçher Mottaki, Cumartesi sabahı Cenevre'de İran Baş müzakerecisi Said Jalili ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana arasında yapılacak kritik görüşmeye 24 saat kala yarın Ankara'da yoğun temaslarda bulunacak.

Mottaki'nin ziyaretinden önce de ABD Başkanı George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley Ankara'da görüşmelerde bulunuyor. ABD, ilk defa Javier Solana'nın başkanlık ettiği heyette yer alacak.

Cenevre görüşmelerinde ABD'yi, Dışişleri Bakanlığı'nın "ağır topları"ndan Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Bill Burns temsil edecek.

Buna karşın, ABD Dışişleri Bakanlığı, Burns'un toplantı sırasında müzakere etmeyeceğini, sadece "dinlemekle" yetineceğini bildirdi.

Ankara'da Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşen Hadley'in programının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay ile görüşmeleri içerdiğine de dikkat çekiliyor.

Terörle mücadeledeki işbirliğinin ağırlıklı bir konuyu oluşturduğu belirtilen Hadley'in gündemindeki diğer önemli bir maddenin, İran ile Cumartesi günü yapılacak görüşmelerin olduğu kaydediliyor.

Türkiye'nin Cenevre müzakerelerinin başarılı olması için devrede olduğu da ifade ediliyor.

MOTTAKİ'NİN ZİYARETİ

İran Dışişleri Bakanı Mottaki yarın Ankara'ya yapacağı bir günlük ziyareti sırasında meslektaşı Babacan'ın yanısıra Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile de görüşecek.

İki ülkenin son dönemde PKK'ya karşı sürdürdüğü işbirliğinin sonuçlarının da değerlendirileceği ziyaret sırasında, Türkiye'nin İran'ı Cenevre müzakereleri konusunda "teşvik edici" bir tutum sergileceği, "telkinler"de bulunacağı belirtilirken, Batı'dan gelen bazı mesajları iletebileceği de ifade ediliyor.

Enerji alanındaki işbirliğinin de ele alınacağı görüşmelerde, Irak ve Ortadoğu konularında görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.

(ANKA)