kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'En yüksek' tahtına konutlar oturdu

Son dönemde yapılan binalar, İstanbul'un boy haritasını da değiştirdi. İş Kuleleri'nin elinden 'en uzun' unvanı alındı Anadolu yakasında da birbiri ardına uzun binaların yapımına başlandı. Kartal'daki Uprise Elite'in uzunluğu 154 metre olacak..
İstanbul'da arsa arzı eksikliği nedeniyle, sosyal donatı alanlarına da yer ayırabilmek için inşaat şirketleri tarafından tercih edilen uzun binalar, kentin haritasını da değiştiriyor. İstanbul'un maskotu haline gelen 181.2 metrelik İş Kuleleri, artık şehrin en uzun binaları değil. Kiler Group'un şirketi Biskon Yapı tarafından inşasına geçtiğimiz yıl başlanan ve 2009'da tamamlanacak olan Sapphire, daha tamamlanmadan 206 metrelik boyuyla İstanbul'un en uzun binası oldu. 4. Levent'te yer alan ve 64 katlı olacak Sapphire'de 174 rezidans bulunacak. Konut fiyatlarının metrekare başına 6 bin 500 dolarla 13 bin 500 dolar arasında değiştiği proje, 750 milyon dolara mal olacak. İşte İstanbul ve Türkiye'nin en uzun bazı binaları ve uzun bina adayları...

SAPPHIRE
İnşaatı gelecek yıl tamamlanacak Sapphire, 261 metre uzunluğunda olacak. 4. Levent'te yer alan projede 22 farklı tipte toplam 174 rezidans bulunacak. Rezidans büyüklüklerinin 120 ile bin 100 metrekare arasında değiştiği Sapphire'de Boğaz manzaralı golf sahasının yanı sıra 30 metre yükseklikte bir havuz da mevcut. Projede bina, birbirinden bağımsız iki cam cepheden oluşuyor.

IAMOND OF İSTANBUL
Hattat Grubu tarafından Maslak'ta inşa edilen Diamond of Istanbul, Türkiye'nin ilk yüksek çelik konstrüksiyonlu binası olacak. Tamamlandığında uzunluğunun 200 metre olacağı ifade edilen proje, 50 kattan meydana gelecek. Projede, 308 odalı otel, alışveriş merkezi ile konutlar da yer alacak.

İŞ KULELERİ
181.2 metre uzunluğuyla, İstanbul'un bugüne kadar en uzun binaları olma sıfatını elinde tutan İş Kuleleri'nin en uzunu olan Kule 1, 41 kattan oluşuyor. 2001 yılında tamamlanan kulelerde tiyatro ve konser salonları, İş Sanat galerisi, alışveriş merkezi ile restoranlar ve bir de otopark bulunuyor. Ofislerin bulunduğu binanın inşası dört yıl sürerken, toplam 230 milyon dolara mal oldu.

KOZA PLAZA
Çamlıca tepesi ile aynı kotta olduğunu için İstanbul'un sekizinci tepesi olarak anılan 168 metre uzunluğundaki Koza Plaza, 44 katlı ikiz bloklardan oluşuyor. Garanti Koza tarafından inşa edilen, 68 ofis katı ile üç katlı alışveriş merkezinin de bulunduğu, ofis olarak kullanılan bina, TEM otoyolu üzerinde yer alıyor.

SABANCI CENTER
39 katlı Akbank Genel Müdürlük kulesi ile 34 katlı Sabancı Holding kulesinden oluşan 157 metrelik Sabancı Center'ın 107 bin metrekarelik toplam inşaat alanı bulunuyor. 2 bin 500 kişi kapasiteli kafeteryanın da yer aldığı binada, banka şubesi, PTT'nin yanı sıra 440 araçlık kapalı ve 36 araçlık otopark da mevcut. 7 toplantı odasının da bulunduğu Sabancı Center'ın inşası, 1992 yılında tamamlandı.

SUN PLAZA
Sun Jüt Sanayi'nin inşa ettiği147 metrelik Sun Plaza, Maslak'ta yer alıyor. 2005'te faaliyete geçen bina, beş bodrum katı ve iki penthouse katının da bulunduğu 37 kattan oluşuyor. Konut ve ofis alanlarının bulunduğu projede, restoran, konferans salonları ile bir de sağlık kulübü yer alıyor. Binada, her biri beş katlı toplam 550 otomobil kapasiteli iki kapalı otopark da mevcut.

POLAT TOWER

Fulya'da yer alan ve 152 metre uzunluğunda olan Polat Tower, 42 kattan oluşuyor. 33 katında 396 stüdyo dairesi bulunan binada, çamaşır, temizlik, dairenin bakım ve onarımı, yönetim tarafından yürütülüyor. Depremi önceden haber verdiği belirtilen sensörlerin bulunduğu akıllı binada spor salonu, restoran ile ofisler de bulunuyor.

UPRISE ELITE
Teknik Yapı tarafından Kartal'da inşa edilen Uprise Elite, 154 metrelik uzunluğuyla bölgenin ve Anadolu yakasının en uzun binalarından biri olacak. Toplam 110 milyon YTL harcanacak Uprise Elite, üç yüksek blok, bir rezidans ve ekolojik sıra villalardan oluşacak. Toplam 750 dairenin yer alacağı projede rezidans bloğu, 42 katlı olacak. Projede dairelerin ortalama metrekare fiyatı ise 2 bin 200 YTL.

KANYON
2006'da hizmete giren 130 metre uzunluğundaki Kanyon, 200 milyon yatırımla inşa edildi. Levent'te 160 mağazalık bir AVM ile 179 daireden oluşan bina, toplam 250 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edildi. 30 bin metrekarelik ofisin bulunduğu Kanyon'da dairelerin büyüklükleri, 80 metrekare ile 380 metrekare arasında değişiyor.
Haberin fotoğrafları