kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Fahrettin Kürklü, Domsanı’ın yurtiçinde 12 noktada mağazası olduğunu belirterek, amaçlarının yurtdışında da yayılmak olduğunu dile getirdi. Kürklü; Hollanda, Fransa ve Kıbrıs’ta da showroom’ları bulunduğunu kaydetti ve "Katar, Adana, Antalya ve Bursa da hedef noktalarımız arasında. İnce eleyip sık dokuruz. ‘Burada da mağazamız olsun’ diye mağaza açmalız" dedi.

'Kadınların % 15'i komşusuna göstermek için mutfak yeniliyor'

Menekşe ATASELİM / EKONOMİ
10.07.2008
Çok sayıda büyük projenin mutfak tedarikçisi Domsan'ın patronu Fahrettin Kürklü, "Mağazaya gelen kadın müşterilerin yüzde 15'i komşusu da yeniledi diye mutfak almaya gelir" diyor..
Konut projelerinde pazarlamanın en önemli kozlarından biri de mutfak. Öyle ki tüketici için evin bu bölümü, projenin kalitesi ile doğru orantılı. Bugüne kadar Soyak'tan Öztaş İnşaat'a kadar pek çok önemli firmanın büyük ölçekli projesine mutfak veren Domsan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Kürklü de bu görüşü doğruluyor ve mutfakta kalitenin önemine dikkat çekiyor. Son dönemde 'sade modelleri aksesuarlarla zenginleştirme' trendinin yaygın olduğunu söyleyen Kürklü rengarenk mutfakların ise daha çok 'vitrin malzemesi' olarak kaldığını belirtiyor. Kürklü, "Müşterimiz olan kadınların yüzde 10-15'i komşusu da değiştirdiği için mutfağını yenilemeye geliyor" diyor.

Satışların yüzde 70'i projelere yapılıyor

* Konut projelerinin tedarikçilerinden biri de Domsan. 2005'teki hareketlilikten sonra işleriniz nasıl değişti?
Pazarda bir açılma ve genişleme oldu tabii. Türkiye'de yıllık 750 bin civarında mutfak satılıyor. Bunlar bizim ancak takip edebildiklerimiz ve sadece yüzde 20'si markalı. Diğerleri ise kontrol edilemiyor. Çalışmalarımızı yüzdesel olarak ifade edersek, satışımızın yüzde 70'i konut projelerine gerçekleşiyor. Geri kalan yüzde 30'luk bölümü ise perakende olarak bayilerimiz tarafından ve mağazalarımızda satılıyor.

* Bugüne dek hangi inşaat firmaları ile çalıştınız?
Çalıştığımız en önemli firmaların başında Soyak gelir. Yine markalı konutlardan Avrupa Konutları, Konya'daki Yeni Yol Konakları, Neveser Taşdelen Konakları gibi pek çok projeye mutfak verdik. Ayrıca; Ankara Eryaman'da önemli projeler yapıyoruz. Bunlar yurtiçindeki çalışmalar. Yurtdışında ise Katar'da bir projeyi yeni tamamladık. Bu firmanın sahipleri, Katar'ın ilk 5 yatırımcı ailesinden biri. Çok başarılı olduk. Birlikte birtakım yatırımlar da yapacağız. Bir showroom açılacak mesela.

Mutfağın maliyeti yüzde 3-4
* Mutfağın maliyete etkisi ne oluyor projelerde?
Bu, projeye göre değişir. Akıllı evler var mesela. Onun dışında sosyal konutlar da var. Ama genel olarak bu etki yüzde 3-4'ü geçmez. 500 bin YTL'lik dairede 15 bin YTL'yi geçmez ortalama bir mutfağın maliyeti. Buna cihazlar da dahildir.

* Mutfakta karar verici sıklıkla kadındır. Perakende satışta kadınların en çok dikkat ettiği nokta ne oluyor?
Çok farklı şeyler var. Kadın tek başınaysa farklı, eşi ile geldiyse farklı. Eğer kişi vaktinin çoğunu mutfakta geçiriyorsa ona göre yardımcı oluyoruz. Sorarız mesela; yemeği mutfakta mı yersiniz, kahvaltı yapar mısınız? Sonra yönlendirmemiz başlar. Ama bir kadın için en önemli etken komşusuna göstereceği güzel bir mutfağı olması. Müşterilerimizin yüzde 10-15'inde bunu gözlüyoruz. Komşusu yeni almıştır mutfağını, o da gelir almak için. Bu çok çarpıcı bir sonuç.