kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şanlıurfa'da sıcaklık 46 dereceyi gördü

Yeni Haber
Sıcak hava dalgasının etkisine giren ve Afrika sıcaklarının görüldüğü Türkiye'nin en sıcak şehri Şanlıurfa'da sıcaklık 46 dereceyi gördü.

Vatandaşlar serinlemek için cami avlusu veya kapılarının önünde uyuyarak serinliyor. Çocuklar ise şehir merkezinde kurulan havuzlarda serinliyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan 'Meteorolojik Uyarı'da, Türkiye'nin güney, iç ve batı kesimlerinin bu hafta boyunca sıcak hava dalgasının etkisinde devam edecek. Hava sıcaklıklarının Türkiye'nin batı kesimlerinden başlayarak tüm yurtta 3-5 derece artarken, sıcak dalganın Cumartesi gününe kadar devam edeceği belirtildi.

Hava sıcaklık değerlerinin gölgede Marmara Bölgesi'nde 35, Ege Bölgesi'nde 40, Akdeniz Bölgesi'nde 40, İç Anadolu Bölgesi'nde 38, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 40 derecelerde olacağı tahmin ediliyor.
Gölgede İstanbul 31, Ankara 34, İzmir 36, Bursa 32, Adana 38 derece olacak. Bu değerlere göre Afrika sıcaklarını etkisini gösterdiği ve Türkiye'nin sıcak ili Şanlıurfa ise bugün 46 dereceyi gördü.

Sıcak havanın etkisiyle serinlemek isteyen çocuklar şehir merkezinde belediye ait kavşaklarda kurulan fıskiyeli havuzlarda serinliyor. Tehlikeli serinliği gören polis ve zabıta ekipleri ise çocuklara burada yüzmenin tehlikeli olduğu yönünde uyarıyor. Bazı vatandaşlar ise serinlemek amacıyla camilerin avlusuna ve cami kasının önünde günü uyuyarak geçiriyor.

Öte yandan, uyarılar arasında kalp ve tansiyon rahatsızlığı olanların, yaşlı, hamile ve çocukların öğlen saatlerinde güneşin direkt etkisi altında kalmaması konusunda uyardı.

Uzmanlar, sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri ortaya çıkabileceğinden artan sıvı kaybını önlemenin en kolay yolunun günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesine özen gösterilmesini vurguluyor.

Maden suyu, ayran ve bol su tüketmek sıcak havaların vazgeçilmez içeceği olmasını isteyen uzmanlar, özellikle ayranın hem tuzdan dolayı kaybolan suyu telafi etmesi, hem de zehirlenmelere karşı koruyucu özelliğinden dolayı tercih edilmesine dikkat çekiyor.

Günde 5-6 bardak ayran içilmesinde bir sakınca olmadığını ifade eden uzmanlar, sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilecek içecekler arasında gösterdi.

(CİHAN)