kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Büyükelçiler Ankara'da

Yeni Haber
Yurt dışında görevli büyükelçiler, daimi temsilciler ve merkezde görevli büyükelçilerin geniş katılımıyla Türk dış politikasının masaya yatırıldığı, "Türk Dış Politikası, Yönelimler ve Öncelikler" konulu Büyükelçiler Konferansı ikinci gününde devam ediyor.

Edinilen bilgiye göre, ilk kez yapılan konferansın ilk günündeki toplantılarda ele alınan konu başlıkları arasında Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu, İran, Güney Asya, Afrika, ABD, Rusya, Doğu Asya, Pasifik ve Orta Asya yer aldı.

Avrupa başlığı altında Avrupa ülkeleriyle ilişkilerle, ilgili ülkelerinin Türkiye'nin AB sürecine yaklaşımları değerlendirilirken, insan hakları çerçevesinde bu ülkelerin Türkiye'ye bakış açıları ele alındı.

İnsan hakları, ikili ilişkilerin yanı sıra Avrupa Konseyi ve AB boyutunda da değerlendirilirken, bu konuda atılması gereken adımlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

AB sürecinde reformlara devam edilmesinin ön plana çıktığı toplantıda, mevcut yasaların uygulanmaya geçirilmesine önem verilmesi gerektiği vurgulandı ve AB ülkeleriyle iletişim stratejileri üzerinde duruldu.ABD ile ilişkiler konusunda ise Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ortaklık ve ilişkilerin çok yönlü boyutları ele alındı.

İki ülkenin geleceğe dönük temel politika ve amaçlarının büyük ölçüde örtüştüğü saptaması yapılırken, bazı durumlarda hedefler örtüşse de hedeflere ulaşma yollarında farklılık olabildiği gözlendi ve bu çerçevede yakın eş güdüm yapılmasının önemine işaret edildi.Toplantıda, gelecekte küresel dinamikler hangi yönde gelişirse gelişsin, iki ülkenin sağlam temellere dayalı müttefiklik ilişkilerinin önemini kavrayarak hareket edeceği anlayışı teyit edildi.

ABD ile ilişkilerde ayrıca terörle mücadele, Irak, enerji arzı güvenliği konuları da alt başlık olarak gündeme geldi.Kanada ile ilişkiler de konferansın ilk gününde ele alınan konulardan biri oldu. 1915 olaylarına ilişkin 2004'te Kanada parlamentosunda çıkarılan kararın ardından ilişkilerde yaşanan durgunluk dönemi hatırlatılırken, NATO müttefiki olan bu ülkeyle ilişkilerin her alanda geliştirilmesi gerektiği ön plana çıktı.

Ankara, ilişkileri geliştirmek isterken, Kanada'dan da Türkiye'nin hassasiyetlerine ilgi göstermesinin, durgunluğun aşılmasına katkıda bulunacağı değerlendirmesi yapıldı.Orta Doğu ve Güney Asya ile ilgili ise bölge ülkeleriyle ilişkiler tüm boyutlarıyla ele alındı.Toplantıda, Orta Doğu Barış Süreci başta olmak üzere bölgesel sorunların çözümüne Türkiye'nin ne gibi katkılarda bulunduğu ve gelecekte bu katkıların nasıl artırılabileceği üzerinde duruldu.

Bölgesel ve uluslararası örgütlerle ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği ve stratejik denklemin bölgenin istikrar ve refahını tesisi doğrultusunda nasıl zenginleştirilebileceği ele alındı.Bölgenin güvenlik gereksinimleri, ayrıca terörle mücadele, enerji ve ekonomik işbirliği de değerlendirildi.

Türkiye'nin en etkin şekilde yumuşak gücünü nasıl kullanabileceği üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.Latin Amerika başlığı altında ise bölgede Türkiye'nin görünürlüğünün artırmaya yönelik faaliyetlerin kurumsallaştırılması üzerinde duruldu.Doğu Asya ve Pasifik bölgesiyle ilgili olarak da bu bölgelerin uluslararası ortamda yeni odak noktaları haline geldiğine dikkat çekilirken, Türkiye'nin ortaya çıkan bu yeni güç merkeziyle ilişkilerini hangi yönde geliştirmesi gerektiği üzerinde duruldu.Toplantıda ayrıca Türkiye'nin ASEAN ile ilişkilerinin geliştirmesi gerektiği belirtildi.

Rusya ile ilişkilerin de değerlendirildiği toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyareti ele alındı ve iki ülke arasında
bölgede sürdürülen işbirliği politikasının önemine özel vurgu yapıldı.Güney Kafkasya ve Moğolistan da dahil Orta Asya ile ilgili olarak da
bölgeye ilişkin yeni dinamikler tespit edildi ve bölgede Türkiye'nin vizyonunun geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu ortaya çıktı.Türkiye'nin ikili düzeyde geliştirdiği ilişkilerin aslında tüm bölgede olumlu yansımaları olabileceği üzerinde duruldu.

Afrika başlığında ise büyükelçiler kendi görev alanlarına ilişkin sunum yaptı.Toplantıda, sağlık, enerji, eğitim ve kalkınma konuları başta olmak üzere ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği öne çıktı ve İstanbul'da Ağustos ayında yapılacak Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi hazırlıkları ele alındı.
Balkanlar bölgesine ilişkin olarak ise bölgede kalıcı istikrar ve güvenliğin temininin Türk dış politikasının öncelikleri arasında yer aldığı tespiti yapıldı.

Türkiye'nin diğer kimliklerinin yanı sıra bir Balkan kimliği olduğu ifade edilirken, bu ülkelerin gerek AB gerekse NATO üyeliklerinin desteklenmesine devam edilmesi gerektiği üzerinde duruldu.Dışişleri Bakanı Ali Babacan konferansın ilk gününün sonunda katılımcılar için akşam yemeği verdi.

Babacan yemekte konuşma yaptı, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da ABD'de yaklaşan seçimler ve adayların bazı konulara bakış açılarına yönelik bilgi verdi.Bugün devam eden konferansın ikinci gününde ise Kıbrıs, Kafkaslar ve Irak'ın da aralarında bulunduğu konuların ele alınması öngörülüyor.

AA