kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rodos sallandı uzmanlar uyardı: Sahile inmeyin!

Nurdeniz ERKEN / HABER MERKEZİ
Rodos adası dün 6.4 büyüklüğünde depremle uyandı. Bir kişi öldü. Türkiye'den de hissedilen deprem için uzmanlardan uyarı geldi: Tsunami riskine karşı, birkaç gün sahillerden uzak durun..
Yunanistan'ın başkenti Atina'nın 450 kilometre uzaklığındaki Rodos adasının güneyinde, dün sabah meydana gelen deprem bölge halkını ve turistleri korkuttu. Dün sabah saat 06.26'da meydana gelen ve Türkiye'de de hissedilen depremin büyüklüğü 6.4 olarak açıklandı. Deprem esnasında panik halinde evinden dışarı çıkmaya çalışırken merdivenlerden düşüp başını çarpan ve kimliği açıklanmayan bir kadın hayatını kaybetti. Neochori adlı minik bir köyde bulunan bir otelde duvarların çatlaması yüzünden otel sakinleri tahliye edildi.

BİGA DA SALLANDI
Deprem sonucunda bazı yerleşim birimleri arasındaki yolların kapanmasına neden olan toprak kaymalarının meydana geldiği, ilk belirlemelere göre herhangi bir mal kaybına yol açmadığı belirtildi. Bu arada dün öğlen saat 12.19'da Çanakkale'nin Biga ilçesi yakınlarında da hafif bir deprem meydana geldi. Sinekçi köyünde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremde herhangi bir can ya da mal kaybı olmazken, vatandaşlar arasında kısa süreli panik yaşandı.

GÖRÜŞLER
Bu kuşak iki yıldır çok gerildi

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Deprem "Rodos-Girit-Fethiye dalma batma kuşağı"nın üzerinde oldu. Bu kuşak yaklaşık 2 yıldır oldukça gerildi. Bir ucu Mora Yarımadası'na, diğer ucu ise Fethiye-Rodos-Çameli kesimine denk gelen bu fay kuşağı, şimdiye dek büyük depremlere sebep oldu. Küçük sallantılar depremi 1 hafta önceden haber verdi. Sabah saatlerinde Marmaris için bir tsunami uyarısı yaptım. Bir iki gün sahilden uzak durulabilir. Yüzde 1'in altında bile olsa büyük bir depremin olma ihtimali bulunuyor.

Kıyı çekilirse yükseğe kaçın
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: O çukurda Afrika Kıtası, Anadolu'nun altına doğru dalıyor ve uzun süreden beri bir deprem olmadı. 1609'da Rodos açıklarındaki bu çukurda meydana gelen deprem 1 saat içinde Fethiye kıyıları da dahil olmak üzere 12 bin kişinin ölümüne yol açtı. 4 bin metrelik çukurun yamacında duran çamurlar büyük dalgalar meydana getirebilir. Güneybatı kıyıları tam tatil döneminde büyük risk taşıyor. Denizde ani bir kıyı çekilmesi görülürse yükseğe çıkılmasını öneririm.
Haberin fotoğrafları