kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal'dan "Agarta" yorumu

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili basına yansıyan 600 yıllık "Agarta" efsanesi iddiaları için, "Hukuk safsata kaldırmaz. Hukuk efsane ile beslenemez, somut olaylarla beslenir, kanıtlarla beslenir, gerçeklerle beslenir. Efsaneye, safsataya tarihin karanlıklarından ilham almaya yöneldiğiniz zaman hukukun ciddiyetinin dışına düşersiniz" dedi.

Baykal, parti genel merkezinde Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı öncesinde Ergenekon tartışmalarıyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Baykal'a, soruşturmanın 600 yıllık "Agarta" efsanesine dayandığı şeklindeki iddialar hatırlatıldı. Baykal, "Bu geldiğimiz noktada artık bu iş ciddiyetini çok büyük ölçüde kaybetti. Maalesef bunu söylerken üzüntü duyuyorum ama gerçeğin o olduğu kanısındayım" dedi.

HUKUK SAFSATA KALDIRMAZ

Baykal şunları söyledi:

"Tarihin derinliklerinden yola çıkıp, 20 yıl önceki olaylarla bağlantı kurup, günümüzde bir örgütü kamuoyunun gözünde önemli, ağırlıklı, ciddi bir örgüt olarak sunmaya çalışıyorlar. Sağlam, somut, doğru, belki çok iddialı olmayan veriler, öyle tarihin karanlıklarının içinden getirilecek gerekçelerden çok daha önemlidir. Hukuk safsata kaldırmaz. Hukuk efsane ile beslenemez, somut olaylarla beslenir, kanıtlarla beslenir, gerçeklerle beslenir. Efsaneye, safsataya tarihin karanlıklarından ilham almaya yöneldiğiniz zaman hukukun ciddiyetinin dışına düşersiniz. Maalesef böyle bir tablo iddianame ile ilgili olarak gözüküyor. Üzüntü verici bir manzara."

DANIŞTAY SALDIRISI TURNUSOL KAĞIDI

Soruşturmada önemli olanın Danıştay saldırısına ilişkin değerlendirmeler olduğunu belirten Baykal, "Bunun netleşmesine ihtiyaç var. Bu konu siyasi tercihe göre yorumlanacak bir konu değil. Ortada bir olay var, cinayet var. Yapan kişi ele geçirilmiş. Elde ne kadar delil, kanıt varsa ne kadar bağlantı varsa bu ortaya konulmalıdır ve bize yargı net güvenilir bir sonuç vermelidir" dedi. Baykal, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Gerçekten Ergenekon diye tabir edilen, şu ana kadar ortaya çıkan isimlerin bir örgüt oluşturdukları, birlikte bir çalışma yaptıkları, bu çalışma çerçevesi içinde de Danıştay saldırısını planladıklarını, bu konuda birilerini azmettirdikleri, görevlendirdikleri ve bu olayın bu şekilde gerçekleştiği iddiası kanıtlandığı anda bu olağanüstü bir olaydır. Şimdi bu iddianame benim gözümde sadece bu nokta ile irdelenecektir. Bu iddianamenin turnusol kağıdı bu iddiadır. Bu sözkonusu ise evet. Yaratılan havaya, heyecana, gözaltılara ve kamuoyuna verilen bilgilere oluşturulan bekleyişe uygun bir tablo var demektir. Bu sağlam bir hukuki inceleme sonucunda bu ortaya çıkarsa, bir hukuki gerçek olarak bu çıkarsa herkesin buna saygı göstermesi lazımdır, muazzam bir olaydır. Olabilir, yani tarih içinde toplumlarda böyle olaylar görülmüştür. Provokasyon yapmak için hiç olmadık çevreler, olmadık cinayetlerin sorumlusu olarak ortaya çıkarlar. Böyle bir durum varsa bu ciddidir."

DANIŞTAY SALDIRISI KİMİN ESERİ?

Danıştay saldırısıyla ilgili olarak ilk iddianın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığını hatırlatan Baykal, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Daha savcılar, emniyet, güvenlik görevlileri bu konuda tek bir kelime söylemezken Başbakan "bu budur' dedi. Hepimiz de hayret ettik. Elde deliller var, tutulmuş insan var. İnsanın kendi dilekçesi var. Ailesinin açıklaması var. Gazeteciler, Başbakanın çevresindeki yayın organları "Hayır bildiğiniz gibi değil, olayın içinde olay var. Bu işin tam tersi söz konusudur. Bunun arkasında bir derin komplo var' dedi. Başbakan bunu söyledi. Garipsedik. Kimse itibar etmedi. Ama şimdi geldiğimiz noktada, İstanbul'da savcılık, Başbakanın bu tezini benimsemiş gözüküyor. Bunu ortaya atıyor. Bu tez gerçekten doğru ise bu önemli. Ama bu tez doğru değilse, ortadaki mahkeme kararına rağmen, bunca somut kanıta rağmen, bütün Türkiye'yi ayağa kaldırıp, Türkiye'nin pek çok önemli insanının gözaltına alıp, aileleri insanları perişan edip, gözaltında bir takım insanların ölümüne sebep olup, toplumun önemli kesimlerini korkutup, kaygılandırıp, itham edip, bu iddiayı ortaya atıp sonra da buradan hukuki bir sonuç çıkmaz ise, bu iddiayı ilk ortaya atan da, onu ciddiye alıp takip edip ortaya koyamayan da çok ağır bir sorumluluk altında olur."

YARGI CİDDİ SINAV VERİYOR

Baykal, söz konusu süreci Danıştay saldırısı yönünden izlemek gerektiğini ifade etti ve yargının da ciddi bir sınavdan geçtiğini söyledi. Baykal, şunları söyledi:

"Danıştay saldırısı kimin eseridir. Böyle bir Ergenekon organizasyonu bu işin arkasında mıdır? Bunu açıkça söylüyor iddianame. Bu çok ciddi iddia. Temel konu bu. Kim azmettirdi? Tanınmayan birisi. Paşanın bununla ne ilgisi var? Sen o olaydan yola çıkarak mı bunu tutuyorsun? İlhan Selçuk'un Danıştay saldırısıyla ilişkisini ortaya koymak durumundadır. Mustafa Balbay'ın ilişkisini koymak durumundadır. Tahliye edilmiş olmalarına rağmen. Sinan Aygün'ün ilişkisini ortaya koymalıdır. Bu konulabilirse mesele yok. Hepimiz çıkarız topluma bunun ne kadar önemli, haklı tespit olduğunu söyleriz. Yargı, adliye müthiş sınav eriyor."

HEYKEL SÜRPRİZİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MYK toplantısı öncesinde "heykel" sürprizi ile karşılaştı. Heykeltıraş Esra Öztay, 2 aylık çalışmasının ürünü olan Baykal'ın büst şeklindeki heykelini, CHP Lideri Baykal'a armağan etti. Heykeltıraş Öztay, Türkiye'ye Baykal gibi liderlerin çok nadir geldiğini ifade ederken, çok mutlu olduğunu söyledi. Baykal'ın, insanların gönlünde taht kurduğunu ileri süren Öztay, Baykal'a olan sevgisini bu yolla göstermek istediğini anlattı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, heykelinin yapılmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirtti ve Öztay'a teşekkür etti. İlk kez heykelinin yapıldığını anlatan Baykal, "İnsanlar belli bir yaş noktasına gelince "artık senin heykelini yapmaya başlayalım' demeye yöneliyorlar. Burada, "heykeli yapılmalık bir nokta olduğunuz' mesajını alıyorum" dedi.

(ANKA)