kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Biz nerde hata yaptık?"

Yeni Haber
Milli Görüş çizgisinde siyaset yapan ve bu çizgiye yakın çok sayıda siyasetçi, akademisyen ve yazar Şubat ayından bu yana yürüttükleri çalışmaları siyasal bir harekete dönüştürmek için düğmeye bastılar. Milli Görüş'ün önemli isimlerini bir araya getiren "3N" toplantılarının ikincisi geçtiğimiz hafta sonu Kızılcahamam'da yapıldı.

Toplantıda, kapatılan Refah Partisi, Fazilet Partisi ile Saadet Partisi ve AKP'nin neden başarısız olduğu masaya yatırıldı. Toplantıda, Milli Görüş çizgisinin bundan sonra nasıl bir yol haritası izlemesi gerektiği tartışıldı.

3N toplantıları, Milli Görüş'ün öne çıkan isimlerinden eski milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu ve Faruk Ünsal'ın çağrısıyla Bolu'da yapılan toplantıyla başladı. "Ne oldu? Neredeyiz? Ne yapmalıyız?"sorularının kısaltması olan "3N" adı verilen platform, AKP ve Saadet Partisi içinde rahatsızlığa ve dalgalanmaya neden oldu. "İslami duyarlılıkla siyaset yapan ve Milli Görüş çizgisinden gelen bütün partilerin neden başarısız olduğu ve nerelerde hata yapıldığını masaya yatırmak" amacıyla oluşturulan platform Bolu'da önce gündemsiz olarak toplandı. İslami kesimden önemli isimlerin yanı sıra AKP ve Saadet Partisi'nden de bazı isimlerin katıldığı toplantıda dünyada ve Türkiye'de İslami hareketin ve siyasetin serüveni, Türkiye'de Milli Görüş çizgisinin neden başarısız olduğu tartışıldı. AKP'nin politikaları masaya yatırılarak ekonomi ve uluslararası siyaset de ele alındı. Toplantıların bundan sonra da devam etmesi ve yılda 3 defa yapılması kararlaştırıldı. Böylece Milli Görüş çizgisinde yeni bir siyasetin ilk adımları da atılmış oldu.

İKİNCİ TOPLANTI AKP'NİN KAMP YAPTIĞI OTELDE

3N toplantılarının ikinci toplantısı 11-13 Temmuz'da AKP'nin de istişare toplantılarını yaptığı Kızılcahamam Asya Termal tesislerinde yapıldı. Buradaki toplantıya Ali Bulaç, Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Osman Bostan, Abdurrahman Arslan, Altan Tan, Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, Prof. Dr. İlhami Güler, Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Doç. Dr. İsmail Hakkı Genç, Doç Dr. Murat Yülek, Doç. Dr. Kadir Canatan, Faruk Ünsal, Abdullah Çalışkan, Mehmet Emin Bilgiç, Abdülbaki Erdoğmuş, Hidayet Tuksal, İhsan Eliaçık, İhsan Şener, Altay Ünaltay, Yusuf Ziya Yağmur, Abdülhamit Gül ve Fikret Yalçınkaya'nın da aralarında bulunduğu 68 kişi katıldı.

2 gün süren toplantıların ilk gününde siyasi gelişmeler ve ikinci gününde ise ekonomik durum ele alındı. Toplantının ilk gününde yapılan konuşmalarda katılımcılar Milli Görüş ve İslami siyasette çok ciddi yanlışlar yapıldığını ve bunların başarısızlığının ise sürekli olarak dışarıda arandığı fikrinde birleştiler. Toplantıda sürekli olarak başarısızlığın ve parti kapatmaların nedeni olarak siyonizm, rantiye ve bir kısım medyaya bağlanmasına karşın "biz nerede yanlış yapıyoruz" sorusunun sorulmadığı dile getirildi.

İKTİDAR KAVGASI DEĞİL ADALET DEVLETİ

"Biz nerede yanlış yaptık" ve "bu yanlışları nasıl ortadan kaldırırız" sorularının yanıtının arandığı toplantıda şu kanıya ve çözüm önerisine varıldı:

"Milli görüş çizgisinden gelen partiler sürekli olarak bir iktidar mücadelesine girdiler. "Biz Müslümanız ve iyi insanlarız, iktidar olursak her şey iyi olur' düşüncesi hakimdi. Durum böyle olunca sıkı bir iktidar kavgası verildi ve yaşanan sıkıntılar da buradan kaynaklandı. Eğer bundan sonra siyasete devam edilecekse iktidar kavgası vermek yerine "adalet devleti' için mücadele etmek gerekir. Adalet devleti nasıl yaratılır bunların tartışılması gerekir. Sadece kendimiz için değil bütün bir toplum için adaleti istemek gerekiyor. Bugüne kadar verilen siyasi mücadelede böyle davranılmadığı için başarısızlık oldu."

Toplantının ikinci gününde ise ekonomik gelişmeler ve AKP'nin izlediği ekonomi politikaları ele alındı. Katılımcılar bu konuda ise, "Serbest piyasa ve liberalizm hiç sorgulanmadan kabul edildi ve uygulandı. AKP'nin asıl başarısızlığın altında bu yatıyor. Başarısızlık olarak hep başörtüsüne takınılan tutum gösterildi ve eleştirildi, ancak ekonomi hiç sorgulanmadı. 6 yıldır uygulanan ekonomik politikalara güçlü daha güçlü, zayıf daha zayıf hale geldi. Ancak bunların hiçbiri sorgulanmadı. Adil bir ekonomik düzen oluşturulmalı, küresel adaletsizliğe karşı çıkılmalı, yine küresel ölçekte iddiaları olan adil bir ekonomik düzen üzerinde çalışılmalı" şeklinde görüş birliğine varıldı.

AKP VE SP'DEN KATILIM

3N'nin Kızılcahamam'daki ikinci toplantısında, bir din olarak İslam üzerine de tartışmalar yapıldı. Toplantıda konuşan İlahiyat profesörleri, "Bir din olarak İslam'ın bütünüyle tanımlanmış bir siyasal ve ekonomik düzeninin olmayacağı, Müslümanlığın hem siyasal ve toplumsal olarak hem de ekonomik olarak adaleti amaçladığı, adaleti ayağa kaldırmak için Müslüman siyasetçilerin akıllarını kullanarak insanlığın ortak kazanımlarından yararlanmaları ve adil toplumsal-ekonomik ilişkilerin tesisi için çalışmaları gerektiği" söylediler. Bu fikir tüm katılımcılar tarafından uygun bulundu ve bundan sonra yapılacak toplantılarda bu konuların olgunlaştırılmasına karar verildi.

Toplantının tüm konuşmaları kaydedildi, bu kayıtların çözülmesi ve kitap halinde basılmasına karar verildi.

Sonuç bildirisi yayınlanmayan toplantıda, 3N toplantılarının ilerisi için yeni siyasetin mutfağı olması ve bu nedenle toplantıların periyodik olarak tekrarlanması kararı alındı. Sonbaharda tekrar bir araya gelinmesi kararı alınan toplantıda yeni toplantıda tartışılacak konular da tespit edildi. Yeni bir siyasi oluşum için toplumun tüm kesimlerini yanına almak isteyen Milli Görüş'ün önemli isimleri, tüm toplumsal kesimlere yönelik teklifler hazırlamaya da başladılar. Bu nedenle başta çalışanlar, Kürtler ve Aleviler olmak üzere toplumun değişik kesimlerine yönelik hazırlanan tekliflerin önümüzdeki günlerde bitirilmesi ve tartışmaya açılması amaçlanıyor.

Öte yandan toplantılara AKP ve SP'nin bazı MKYK üyelerinin ve il başkanlarının da katıldığı öğrenildi.

(ANKA)