kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hangi güneş koruma kremi daha yararlıdır?

Dr. Ece Hattat
15.07.2008
Yakında tatile çıkacağım. Güneş koruma kremi seçerken hangi noktalara dikkat etmem gerekir? Hangi krem daha iyidir? (Elif A./Ankara)
Güneşten korunmak için sadece giysileriniz yetmiyor. Bu giysiler ne kadar sık dokunmuş olursa olsun, güneş ışınlarını geçiriyor. Yaz aylarında hiç ışık geçirmeyen kalın kıyafetler giymek de neredeyse imkansız. Bu nedenle güneşten korunmanın en faydalı yollarından birisi, güneş koruma kremlerini kullanmak. Bu kremler, başta cilt kanseri olmak üzere sizi çeşitli cilt sorunlarından ve cilt yaşlanmasından koruyor. Şu anda piyasada bulunan birçok cilt koruma kremi var. Peki bu kremlerden hangisini seçeceksiniz?

FİZİKSEL KORUMA ŞART
Bir güneş kremi seçerken ilk dikkat edeceğiniz nokta, hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı geniş koruma sağlamasıdır. UVB güneş yanığı ve cilt kanseri riskinizi artırırken, UVA ışınları sizi hem cilt kanserine hem de ince çizgi ve kırışıklıklara daha yatkın hale getirir. Bu nedenle kreminizin bu iki ışına karşı koruma sağladığından emin olmalısınız. Öte yandan uzmanlar kimyasal koruma sağlayan kremler yerine fiziksel olarak güneş ışınlarını yantısan kremleri tercih etmeniz konusunda da uyarıyor. Kremlerin içindeki zinc (çinko) oksit ve titanyum oksit gibi maddeler, fiziksel koruma sağlayarak sizi güneşe karşı daha dayanıklı hale getiriyor. Bu kremler çocuklarda da rahatlıkla kullanılabiliyor.

30 FAKTÖR YETER
Yine de çocukların, özellikle 1 yaşından küçük bebekler güneşe çok fazla maruz kalmamalı. Güneş koruma faktörü 30 olan bir krem size yeterli koruma sağlayacaktır. Güneş koruma kremleri cildinizi yoğun bir şekilde kaplayarak daha iyi bir koruma sağlasa da sprey formundaki kremler de ulaşmanızın güç olduğu; omuz, sırt, bel kısımları için oldukça yararlıdır. Ancak bu kremleri sürünce hemen kendinizi güneşe atmayın. Özellikle öğle saatlarinde güneşe çıkmaktan kaçının, gölgeyi tercih edin. Ailenizde cilt kanseri varsa mutlaka cilt doktorunuza düzenli aralıklarla muayene olun.