kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şiddetle genler arasında bağlantı bulundu

Yeni Haber
Aileden yoksun veya kötü koşullar içinde yetişmiş bazı genç erkeklerin, vahşi suçlular haline gelmelerinde üç genin rol oynayabileceği bildirildi.

Amerikalı araştırmacılar, monoaminlerin parçalanmasını sağlayan monoamin oksidaz A enzimini kodlayan MAOA geninin belirli bir varyasyonu olan 2R'nin, suç teşkil eden davranışa yol açabildiği, bu genin varyasyonuna sahip kişilerde şiddet ve suç teşkil eden davranışın çok yüksek oranda görüldüğünü söylediler.

Kuzey Carolina Üniversitesi'nde görevli sosyoloji profesörü Guang Guo liderliğindeki ekibin yaptığı araştırmanın, Ulusal Ergen Sağlığı Dikey Çalışması'nın verileri doğrultusunda yalnızca genç erkekler üzerinde yapıldığı belirtildi.

Araştırmada, MAOA, dopamin taşıyıcısı 1 (DAT1) ve dopamin D2 alıcısı (DRD2) genlerinin, genç erkeklerde okul veya ailede de sorunlar yaşandığında kötü davranışla ilişkilendiğinin görüldüğü kaydedildi.American Sociological Review dergisinin ağustos sayısında yayımlanan araştırma süresince söz konusu genç erkeklerle baş başa görüşüldüğü ve bu kişilerden kan örneklerinin alındığı, gençlerin bazı sorulara verdiği yanıtların ciddi biçimde suç teşkil eden davranış skalasına girdiği belirtildi.

Bilim adamları, örneğin DRD2 geninin belirli bir dönüşümünün, genç erkeğin, ailesiyle düzenli olarak yemek yememesi halinde şiddet etkisini gösterdiğinin gözlendiği, aynı gene sahip olan, ancak ailesiyle düzenli biçimde yemek yiyen genç erkeklerde bu riskin bulunmadığına dikkat çektiler.

AA