kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
PAZAR GÜNÜ İKİ LİDER GÖZ TEMASINDAN KAÇINDI. ESAD YÜZÜNÜ ELİYLE KAPATTI...

İşte Türkiye barışı

41 yıldır bir araya gelmeyen iki ülkenin liderleri Türkiye'nin arabuluculuğundaki görüşmeler sonucunda dün aynı karedeydi. Le Figaro "Türkiye'nin başarısı" yorumu yaptı..
Fransa'nın başkenti Paris'te haftasonu yapılan Akdeniz İçin Birlik Zirvesi tarihi anlara sahne oldu... Lübnan'la Suriye arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması, İsrail ve Filistin görüşmeleri sonrasında İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in "Barışa hiç bu kadar yakın olmadık" demesi gibi... Ancak zirvedeki en büyük başarı Suriye lideri Başar Esad ve Olmedrt'in aynı kareye girmesi oldu. İsrail'in 1981'de Golan Tepelerini ilhak etmesiyle 41 yıldır birbirleriyle aynı ortama dahi girmeyen iki ülke lideri Türkiye'nin arabuluculuğunda başlayan barış görüşmeleri sonrası Paris'te bir araya geldi... İki lider Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arabuluculuğunda dolaylı temasta bulundu.

'ABD ARAYA GİRSİN ÇABASI'
Olmert'le yaklaşık 30 dakika görüşen Erdoğan, ardından 45 dakika da Suriye lideri Başar Esad ile bir araya geldi. Olmert'in "Müzakereler konusunda istekliliğimizde ciddiyiz" mesajını Esad'a verdi. Olmert ve Esad pazar akşamı bir araya gelmedi. Esad, Olmert'in konuşmasından hemen önce toplantı odasından ayrıldı. İki lider zirve süresince yüz yüze temasta bulunmadı. El de sıkışmadı. Ancak dün Paris'teki Bastil Günü kutlamaları sırasında birbirinden uzak duran iki ülke lideri aynı kare içinde görüntülendi. Fransız Le Figaro gazetesi de bu büyük başarının ardında Türkiye'nin olduğu yorumu yaptı. İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, Erdoğan'ın yakın çevresine dayanarak Türkiye'nin, görüşmelere bir ABD temsilcisini dahil edilmesi için Başkan George W. Bush'u ikna etmeye çalıştığını da yazdı. Gazete, bir Suriye yetkilisine dayanarak Suriye Devlet Başkanı Başar Esad'ın, "güçlü pozisyon"da olduğunu hissettiği için Türkiye'nin aracılığıyla İsrail ile sürdürülen dolaylı görüşmelere ilişkin ön koşullarından vazgeçmeyi düşünmediğini belirtti.
Haberin fotoğrafları