kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Fındıkta sıkıntı büyüyor!

Fındıkta yeni sezona 15 gün kaldı. Ortalık toz duman. Hâlâ fiyat belli değil! Rekolte tahmini konusunda ortak bir görüş yok! Rekolteyi kimin açıklayacağı belli değil! Müdahale kuruluşu TMO mu? Fiskobirlik devreye girecek mi?
Geçen hafta Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ulusal Fındık Konseyi ile bir araya geldi. Eker, açık açık, "Fındık işini kucağımızda bulduk. Bu yıl yine görev verirlerse TMO olarak piyasada olacağız" dedi.
Çarşambanın gelişi perşembeden belli!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği, fındıkta bu yıl 728 bin ton rekolte bekliyor. Fiskobirlik, rekolte için 833 bin ton derken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, "798 bin 500 ton" rekolte tahmininde bulunuyor. Acaba bu tahminlerden hangisi doğru çıkacak. Bu tahminlerin tümü kayıtlı dikim alanları üzerinden yapılıyor.
Ancak 100 bin hektar civarında olduğu tahmin edilen kayıtdışı dikim alanları var. Kimse kayıtdışı dikim alanına dönüp bakmıyor!
Peki, fındıkta ne olacak?
TMO'da 300 bin ton stok var. TMO geçen yıl fındığa 5 YTL fiyat vermişti. Bu yıl bu arz fazlası nedeniyle bu fiyat yakalanır mı? Sorun bu. Çünkü yeni ürün satışa çıktı. Alivre satışlarda 2.5 YTL'den işlem görüyor.
Duyurulur...