kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Açık büfeden sağlıklı beslenme önerileri

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Yaz tatilini, sabah-öğle-akşam açık büfenin sunulduğu tatil köylerinde geçirenler, kilo alma şikayetiyle geri döner. Ancak açık büfeden de sağlıklı beslenmek mümkün. İşte, çeşit çeşit yiyecek ve tatlıların cazibesinden kurtulamayanlar için açık büfeden sağlıklı beslenme önerileri:

* Yemek çeşitlerini görmeden önce ne yiyeceğinizi planlayın.

* Tabağınıza yemek alırken seçeneklerin sizi cezbetmesine izin vermeden, planınıza sadık kalın.

* Seçimlerinizi günün kalan kısmında ne yiyeceğinizi düşünerek yapın.

* Öğle yemeğini fazla yediyseniz, daha hafif gıdalardan oluşan bir akşam yemeği ile günü bitirin.

* Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin. Yemeklerden sonra kısa bir yürüyüş yapabilir, güneşlenmek yerine yüzebilir veya bulunduğunuz yerin imkanlarına göre tenis, aerobik gibi aktivilere katılabilirsiniz.

* Akşam yemeğini fazla kaçırdığınız için ertesi gün kahvaltıyı atlamamalısınız. Bu kez öğle yemeğinde, çok aç olacağınız için, düşündüğünüzden fazlasını yiyebilirsiniz. Gün içine dağılmış ufak öğünler iştahınızı baskılar ve enerji harcamanızı arttırarak kilo almanızı engeller.

* İştahınız fazlaysa sizi oyalayacak düşük kalorili salata veya çiğ sebze gibi besinleri tüketin.

* Yiyeceklerin içindekileri ve pişirilme yöntemini öğrenirseniz, daha sağlıklı seçimler yaparsınız. Buharda veya kendi suyunda pişirilmiş sebzeler, ızgara etler, kepekli tahıllar daha düşük yağ ve daha yüksek posa tüketmenizi sağlar.

* Tabağınızı büyük porsiyonlarla doldurmak vücudunuza zarar verir. Küçük ama değişik tatların birarada olduğu bir tabak vücudunuz için daha yararlıdır.

* Etrafınızdaki insanların seçtiği yiyeceklerden etkilenmeyin, kendi seçimlerinizi yapın.

* Salata büfelerine sık uğrayın. Ancak tek başına bir porsiyon salatanın, patates kızartması veya hamur işleri kadar yüksek kalori içerebileceğini unutmayın. Salata sosları, yağlı peynirler, kızartılmış ekmekler, yağlı tohumlar, patates veya makarna salatası gibi yüksek yağ içeren çeşitler salata büfelerinde yüksek kalorinin kaynağını oluşturur. Bunlardan sadece tadımlık almanızda fayda var. Tabağınızın büyük bölümünü, sebzeler ve kurubaklagillerden oluşturun.

* Yemek sonrası tatlı yerine bir meyve tabağı ısmarlayın.

* Tatlı yemeyi çok istiyorsanız, tadına bakın veya arkadaşınızla paylaşın.

* Alkollü içecekleri sınırlı miktarda tüketin. Günde 2 kadeh şarap ya da 2 bira ideal ölçülerdir. Alkollü içkiler iştah açıcı olduğu için limonlu soda veya ayranı tercih etmelisiniz.

* Denemek istediğiniz yiyecekleri sıraya koyarak her öğünde farklı bir tanesini, az miktarda deneyin. Böylece öğünleriniz sağlıklı ve çeşitli olacaktır.