kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ergenekon iddianamesi açıklandı

AJANSLAR
Yeni Haber
Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasının tamamlanan iddianamesi için kameralar karşısına geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Ergenekon sanıklarının terör örgütü suçundan yargılanacağını söyledi.

İstanbul Adliyesi'nde basın açıklaması yapan Aykut Cengiz Engin, "48'i tukuklu 38'i tutuksuz toplam 86 sanık, Silahlı terör örgütü kurmak, silahlı terör örgütünü yönetmek, silahlı terör örgütüne üye olmak, silahlı terör örgütüne yardım etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmak ve görev yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, halkı silahlı isyana tahrik, patlayıçcı madde bulundurmak ve atmak, Danıştay ve Cumuhireyat gazetesine patlayıcı madde atmak ve azmettirmek, Devletin gizli belgelerini bulundurmak suçlarından yargılanacak." diye konuştu.



Başsavcı Engin ''Ergenekon Soruşturması''na ilişkin soruşturmanın önemli bir bölümünün tamamlandığını ve iddianamenin hazırlanarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini kaydetti.

Başsavcı Engin ayrıca, iddianamenin içeriğinin, mahkemenin iddianameyi kabul edene kadar açıklanamayacağını söyledi.

Öte yandan, Başsavcı Engin'in açıklaması yabancı ve yerli çok sayıda basın mensubu takip etti. Açıklamayı 21 canlı yayın aracı takip etti. Engin'in açıklaması yaklaşık 12 dakika sürdü. Açıklama, belirlenen saatten önce başladı.

BAŞSAVCI ENGİN: İDDİANAME 2 BİN 455 SAYFADAN OLUŞUYOR

Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasının tamamlanan iddianamesi için kameralar karşısına geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, iddianamenin 2 bin 455 sayfadan oluştuğunu söyledi. Engin, iddianamenin 400 klasörden oluştuğunu ifade etti.

"YETKİLİLERİN AÇIKLAMALARI DIŞINDAKİ BİLGİLERE İTİBAR ETMEYİN"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Ergenekon soruşturması konusunda yazılı ve görsel basında bir kısmı gizli olan bilgi ve belgelerin yayınlandığını ve soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiğini söyledi. Engin, soruşturma ve yargılama safhasında yetkililerin açıklamaları dışındaki bilgilere itibar edilmemesini istedi.



İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Ergenekon soruşturmasına ilişkin hazırlanan iddianamenin teknik boyutlarını açıkladığı basın toplantısında, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili yapılan yayınlara ve haberlere de değindi. Soruşturmanın başlatıldığı tarihten itibaren, yazılı ve görsel basında, örneğine çok az rastlanan bir yoğunlukta, soruşturmaya ilişkin bir kısmı gizli olan belge ve bilgilerin yayınlandığını ve soruşturmanın gizliliğini ihlal edici nitelikte yayın ve yorumlar yapıldığını ifade eden Engin şunları söyledi:

"Kamuoyunu bilgilendirme basının elbette en başta gelen görevi olup bu asli görevin yapılmamasını düşünmek kesinlikle söz konusu olamaz. Ancak bu yayın ve yorumların çok büyük bir bölümünün, maalesef gerçek dışı olduğunu ifade etmek isterim.

Bu yayınlar ciddi boyutta bilgi kirliliğine sebebiyet vermiş ve kamuoyu yanlış bilgilendirilmiş ve bilgilendirilmektedir."

Birçoğu doğru olmayan bilgilerin çeşitli kişi ve gruplar tarafından yanlış yorumlandığını ve bunun da kamuoyunda yanlış beklentilere yol açtığını vurgulayan Engin, "Bu durum, soruşturmanın selametini, şüphelilerin özel yaşam ve temel haklarını ihlal etmekte ve Yargı aleyhine de haksız ve ağır eleştirilere sebebiyet vermektedir. Değerli basınımızın ve kamuoyunun gerek devam eden soruşturma safhasında, gerek bundan sonraki yargılama safhasında yetkililerin açıklamaları dışındaki bilgilere itibar etmemelerini, soruşturma ve yargılama ile ilgili olarak gereken hassasiyeti göstermelerini bekliyor ve rica ediyoruz" dedi.
Haberin fotoğrafları