kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sanıklara "Öcalan" cezası istendi

Yeni Haber
Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan ve tutuklanan sanıklar hakkında hazırlanan iddianamede, sanıkların terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın mahkum olduğu "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasıyla cezalandırılmaları istendi.

Sanıklar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra işledikleri iddia edilen on ayrı suçtan da 27 yıldan 61 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle de yargılanacak.

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan 48'i tutuklu ve 38'i tutuksuz toplam 86 şüpheli hakkında; silahlı terör örgütü kurmak, Hükümeti devirmek, Hükümeti görev yapamaz hale getirmek, terör örgütü kurmak ve yönetmek, silahlı terör örgütüne üye olmak, silahlı terör örgütüne yardım etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı halkı isyana tahrik, patlayıcı madde bulundurmak atmak ve bu suçlara azmettirmek, Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet Gazetesi'ne patlayıcı madde atmak suçlarına azmettirmek, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri kaydetmek, askeri itaatsizliğe teşvik, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik vb. suçlarından kamu davası açıldı.

Türk Ceza Kanunu'na göre, bu suçları işleyen sanıklar, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanıyor. Sanıklar, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra 27 yıldan 61 yıla ağır hapis cezası istemiyle de yargılanacak. Sanıklar hakkında iddia edilen suçlar ile bu suçların TCK'daki karşılıkları madde madde şöyle :

İŞTE, SANIKLARIN YARGILANACAKLARI CEZA MADDELERİ

1- Anayasayı ihlal

MADDE 309. - (1) Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.


2- Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme

MADDE 327. - (1) Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin eden kimseye üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.


3- Kişisel verilerin kaydedilmesi

MADDE 135. - (1) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.


4- Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama

MADDE 216. - (1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


5-Mala zarar vermenin nitelikli hâlleri

MADDE 152. - (2) Mala zarar verme suçunun;

a) Yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak, bu suçu işleyenler 2 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.


6-Patlayıcı madde bulundurmak

MADDE 174. -Önemsiz tür ve miktarda patlayıcı maddeyi satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi hakkında, kullanılış amacı gözetilerek, bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.


7- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silâhlı isyan

MADDE 313. - (1) Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silâhlı bir isyana tahrik eden kimseye onbeş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir. İsyan gerçekleştiğinde, tahrik eden kişi hakkında yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.


8- Siyashakların kullanılmasının engellenmesi

MADDE 114. - (2) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir siyaspartinin faaliyetlerinin engellenmesi hâlinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.


9- Suç işlemek amacıyla örgüt kurma

MADDE 220. - (1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir.

(2) Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olanlar, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Örgütün silâhlı olması hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza dörtte birinden yarısına kadar artırılır.

(4) Örgütün faaliyeti çerçevesinde suç işlenmesi hâlinde, ayrıca bu suçlardan dolayı da cezaya hükmolunur.

(5) Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır.

(6) Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan dolayı cezalandırılır.

(7) Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır.

(8) Örgütün veya amacının propagandasını yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

10- Askerleri itaatsizliğe teşvik (Askeri Ceza Kanunu)

MADDE 319. - (1) Askerleri veya askeri idareye bağlı olarak görev yapan diğer kişileri kanunlara karşı itaatsizliğe veya yeminlerini bozmaya veya askeri disiplini veya askerlik hizmetine ilişkin görevlerini ihlâle yönelten ve tahrik edenler ile kanunlara, yeminlere veya disiplin veya diğer görevlere aykırı hareketleri askerler önünde öven veya iyi gördüğünü söyleyen kimselere, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

48'İ TUTUKLU 86 SANIK YARGILANACAK

Soruşturma kapsamında 48'i tutuklu 38'i tutuksuz sanık hakkında "Silahlı terör örgütü kurmak, silahlı terör örgütünü yönetmek, silahlı terör örgütüne üye olmak, silahlı terör örgütüne yardım etmek, Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmak ve görev yapmasını engellemeye teşebbüs, Halkı silahlı isyana tahrik, Patlayıcı madde bulundurmak ve atmak, Danıştay ve Cumuhiriyet gazetesine patlayıcı madde atmak ve azmettirmek, Devletin gizli belgelerini bulundurmak, Askerliğe itaatsizliğe teşvik, Halkı kin ve düşmanlığa alenen teşvik" suçlamalarıyla kamu davası açılması talep edildi.

Ümraniye'de 27 el bombasının ele geçirilmesi ile başlayan Ergenekon sürecinde ilk olarak emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Astsubaylar Oktay Yıldırım ve Mahmut Öztürk, eski polis Aydın Yüksek, iş adamı Kuddusi Okkır, Kuvva-i Milliye Derneği Başkanı Bekir Öztürk tutuklandı. 2'inci dalga Eskişehir'de emekli bir askerin evinde bulunan silahlarla devam etti. Muzaffer Tekin'le ilişkili olduğu ortaya çıkan eski Binbaşı Fikret Emek, 26 Haziran 2007'de Eskişehir'de 11 kilo plastik patlayıcı ve suikast tüfeği ile yakalandı. Soruşturma sürerken psikolojik harp kitapları yazarı Ergün Poyraz tutuklandı. Daha sonra emekli Yüzbaşı Gazi Güder, Fuat Ermiş, İsmail Yıldız, gazeteci Asuman Özdemir ile Mete Yalazangil de cezaevine konuldu.

Ergenekon terör örgütüne yönelik en önemli operasyonlardan biri 21 Ocak 2008'de gerçekleştirildi. 3'üncü dalga operasyonunda Susurluk skandalında da adı geçen ancak ifade vermek için Meclis'e gitmeyi reddeden JİTEM'in kurucularından emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Binbaşı Zekeriya Öztürk, Kuvayi Milliye Derneği Başkanı emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ, Avukat Kemal Kerinçsiz ve Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan'ın da aralarında olduğu 14 kişi tutuklandı.

4'üncü dalga operasyon ise örgütün teorisyenlerine yönelik gerçekleştirildi. 21 Şubat 2008 tarihinde yapılan operasyonda Doç. Dr. Ümit Sayın, Doç. Dr. Emin Gürses, emekli Astsubay Orhan Tunç, sosyete kuyumcusu Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer'in de aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklandı.
5'inci dalga ise en çok ses getiren operasyon oldu. İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz sahibi İlhan Selçuk ile İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu, İP Genel Sekreteri Nusret Senem, Ulusal TV yöneticisi Ferit İlsever, Aydınlık yöneticisi Serhan Bolluk tutuklandı.

Ve son operasyon 2 emekli orgeneralin F tipi cezaevine girmesi ile sonlandı. Eski Jandarma Genel Komutanı ve ADD Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tümamiral İlker Güven, emekli albay Atilla Uğur, Kemal Aydın, ATO Başkanı Sinan Aygün, Osman Gürbüz'ün de aralarında bulunduğu 10 kişi tutuklandı.

Bugün tutuklu ve tutuksuz sanıklar için oluşturulan iddianame canlı yayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından açıklandı. Emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile ATO Başkanı Sinan Aygün'ün de yer aldığı 10 tutuklu hakkında ek iddianame hazırlanacak.

ANKA