kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Halit Refiğ'in papağanı emin ellere emanet

FİGEN YANIK
Ünlü yönetmen Halit Refiğ ve eşi Gülper Refiğ, bir Afrika papağına tam 19 yıldır çocukları gibi bakıyor. Hatta papağanlarını ileride kime emanet edeceklerini bile seçmişler..
İLİŞKİLİ HABERLER
Halit Refiğ'in papağanı emin ellere emanet
Usta yönetmen Halit Refiğ'in sadece 'Hanım' ya da 'Köpekler Adası' filmlerini seyredenler, onun; insanların dostluğu yerine hayvanları seçen yalnız insanların duygularını yansıtmaktaki özenini bilir. Kendisi de gerçek bir hayvansever olan Refiğ, özellikle kedi ve kuşlara çok meraklı... Eşi Gülper Refiğ de onun gibi olunca, evlerinde her zaman birden fazla kedi, balkonlarında envai çeşit kuş görmek normaldir.

19 YILDIR BAKIYORLAR
Yılın büyük bölümünü eşiyle Sapanca'da bir köyde doğa içinde geçiren usta yönetmenin gürültüye hiç tahammülü yok. Eşinin yalnızca kuş seslerini ve klasik müzik dinlediğini söyleyen Gülper Refiğ de hayvan tutkunu... Hal böyle olunca evlerinde her zaman birkaç değişik minik dost görmek mümkün. Kedilerinin yanı sıra 19 yıldır çocukları gibi baktıkları Afrika papağanı Gümüştüy de onların başında geliyor. Refiğ çifti, Gümüştüy'ü o kadar çok seviyor ki, 60-80 yıl yaşayacağını hesaplayarak, ileride ona kimin bakacağını bile düşünmüşler. Afrika'dan İspanya'ya, İspanya'dan İstanbul'a getirilen Gümüştüy, girdiği her evin kahramanı olmayı başarmış. Ona bakan ilk aileye kendini o kadar sevdirmiş ki artık hayatta olmayan çift; yaşlandıklarında, onu kime bırakacaklarını bile düşünmüş. Onu hayvan sevgilerinden şüphe duymadıkları bir komşularına emanet etmişler: Halit Refiğ ve eşi Gülper Hanım... Şimdi onlar da daha çok uzun yıllar yaşayacağını bildikleri için kime emanet edeceklerini seçmişler bile; evdeki yardımcıları Satiye Hanım... Zaten Refiğ çifti seyahatteyken ona bakan, banyosunu yaptıran da hep Satiye Hanım oluyormuş... Böylece hiç yabancılık çekmeyeceğini, Satiye Hanım'ın da onu en az kendileri kadar seveceğinden eminler.

İNSAN KADAR YAŞIYOR
Zaten Gümüştüy'ün evdeki bakımını Mimar Sinan Üniversitesi Müzikoloji Bölümü Başkanı Gülper Refiğ ve yardımcıları Satiye Hanım yapıyor. Halit Bey, daha çok onun gelişimi, sağlığı hakkındaki araştırmaları üstlenmiş: "Gümüştüy, Afrika papağanı cinsi. Bu cinsler, 60-80 yıl arasında yaşıyorlar. Bir insan ömrüyle aşağı yukarı aynı süre. Gümüştüy, şimdi 36 yaşında ve meseleye rakamsal bakarsak normal şartlarda bir evi daha olacak."