kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Parmak arası terlik giymenin herhangi bir zararı var mı?

Yaz geleli beri ayağıma sürekli sandalet ya da parmak arası terlik giyiyorum. Bunların ayak sağlığıma herhangi bir zararı var mı? Nurdeniz M./Balıkesir

Şimdiye kadar bir şey hissetmediğinize göre; size bir zararı yok demektir. Fakat herkes sizin kadar şanslı değil. Birçok insan havanın ısınması ve deniz mevsiminin başlaması ile ayaklarına terliği geçiriyor. Bir kısmı ise sizin gibi bir daha çıkarmıyor. Giyilmesinin kolay olduğunu, ayağı terletmediğini, yakıştıranlarda güzel durduğunu kabul etmek gerek fakat bunların uzun süre giyilmeye uygun olmadığını da bilmek gerekiyor.

ANATOMİYE TERS
En önemli eksiklikleri; ayak tabanı desteklerinin olmaması... Düz parmak arası giyen birinin ayak tabanı neredeyse yere yapışık hale gelip, dümdüz oluyor. Halbuki bu anatomiye uygun bir durum değil. Normal olarak ayak tabanı içe doğru kavislidir ve her yeri yerle temas halinde değildir. Uzun süre hiçbir destek vermeyen bir çift terlik üzerinde yürümek; bu kavislerin bozulmasına ve beraberinde taban ve ayak ağrılarına sebep oluyor. Bunun yanında incecik tabanlar ile yürümenin yarattığı titreşim ve şok darbeleri; ağrı ve huzursuzluğun artmasına neden oluyor. Eğer, 'Ben yazın sandalet giyerim ve uzun mesafe yürürüm' diyenlerdenseniz, size tavsiyem ortopedik ve daha yumuşak tabanlı olan terlikleri seçmeniz.

ARABA KULLANILMAZ!

Ayağınızı sadece tek parmaktan tutan terlik, onu hiçbir dış etkiye karşı korumaz. Kesikler, yaralanmalar, böcek sokmaları, güneşe bağlı ayak yanıkları ya da zehirli bitkiler ile temas; her an başınıza gelebilir. Eğer terlik ile spor yapmaya kalkarsanız, büyük ihtimalle bir ortopedik yaralanmaya maruz kalırsınız. Eklem burkulmaları, tendon yaralanmaları ya da birisi ayağınıza bastığı için oluşan tırnak düşmeleri sizi şaşırtmasın. Şimdi en önemli uyarıya geliyorum; terlikle sakın araba kullanmayın. Öncelikle gazı ve freni doğru hissedemediğinizden, ani gazlamalar ya da yetersiz fren yapma durumu oluşabilir. Hele hızlı hareket etmeniz gereken bir durumda sallanan terlik tabanı bir yere takılır ya da ayağınızdan çıkarsa, olabilecekleri kimse düşünmek istemez. Hiç mi faydası yok bu şıpıdıkların derseniz; havuz kenarında yalınayak dolaşacağınıza, en azından bunları giyin. Sizi mantar kapmaktan korurlar!