kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kalbinizi koruyun

* Sigaraya hayır! Sigaranın kan basıncını yükselttiğini ve ölüm riskini üç katına çıkardığını biliyor musunuz? Sigarayı bıraktıktan sonraki iki yıl içinde kalp krizi geçirme riski yüzde 50 azalıyor.
* Üç beyazdan uzak durun. Un, şeker ve tuz tüketimini mutlaka en aza indirin. Her yemekten sonra tatlı yeme alışkanlığını da sona erdirin. Üç beyazlar arasında en tehlikelisi ise tuzdur. Tansiyonu yükselten tuz, fazla tüketilmesi durumunda kalp hastalıklarına, böbrek yetmezliğine ve hatta felce bile yol açabilir. Tuz yerine sodyumu azaltılmış iyotsuz tuz tercih edebilirsiniz.
* Egzersiz yapın. Sağlık kontrolünden geçerek kendinize uygun egzersizi bulun. Yürüyüş, yüzmek, bisiklete binmek ideal egzersizlerdir. Yazın güneşin kendini fazlaca hissettirdiği saatlerde, yani 11.00-16.00 arasında ise ağır spor yapmaktan kaçının.
* Kolesterol seviyenizi ölçtürün. Kişi risk faktörü olmasa da mutlaka altı ayda bir kolesterol seviyesini ölçtürmelidir.
* Stresten uzak durun. Stres sağlıklı, ideal kiloda, kolesterol seviyesi normal olan bir kişinin bile kalp krizi geçirmesine neden olabiliyor.
* Kolesterol düşürmeye yardımcı bitkisel stanol içeren ürünlerden destek alabilirsiniz.